Американски командоси убиха лидер на Ислямска държава по заповед на Обама 16.05 | 18:31

Днес джихадистите са екзекутирали 23-ма цивилни, 9 от които са деца

От iNews.bg

Американски командоси убиха лидер на Ислямска държава по заръка на Обама

Днес джихадистите са екзекутирали 23-ма цивилни, 9 от които са деца край античния град Палмира 

Американски командоси са ликвидирали при операция в Ал Амр, Източна Сирия, високопоставен лидер на "Ислямска държава". Това съобщи шефът на Пентагона Аштън Картър, цитиран от световните медии.

Целта на операцията, извършена през изминалата нощ от американски спецчасти в Ирак, е била да бъде заловен Абу Саяф, отговарящ пряко за петролните, газовите и финансовите дейности на терористичната групировка, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. 

Саяф е оказал съпротива и е бил убит. Командосите са заловили неговата жена, за която се смята, че също е активен член на ИД. Тя е откарана в американски военен арест в Ирак. 

По-рано днес сирийската държавна телевизия съобщи, че сирийската армия е убила Абу ал Тайм ас Сауди, "министър на петрола" на Ислямска държава. Според телевизията той бил убит заедно с други 40 бойци от ИД в спецоперация в петролното поле Омар, което от юли е под контрола на джихадистите. 

Картър подчерта, че няма пострадали американски войници при операцията, осъществена по нареждане на президента Барак Обама. 

По време на акцията е била освободена млада жена от язидската общност, държана от Абу Саяф и жена му като робиня. 

САЩ не са предупредили правителството на Сирия, нито са координирали с него операцията на американски командоси миналата нощ, заяви по-късно говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Бернадет Миън, цитирана от Ройтерс. 

"Предупредили сме режима на Башар Асад да не пречи на действията ни срещу ИД на територията на Сирия", добави Миън, като подчерта, че "режимът на Асад не е и не може да бъда партньор на САЩ в борбата срещу Ислямска държава.  

Междувременно по-рано днес излезе информация, че джихадисти от "Ислямска държава" са екзекутирали 23-ма цивилни, сред които 9 деца, в село до античния град Палмира в централна Сирия. Това стана при настъплението на силите на групировката към историческия град, съобщиха днес активисти, цитирани от Асошиейтед прес. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права екстремистите са завзели петролно поле и водоснабдителна компания в околностите на града.

Групировката заяви, че вече държи под контрол остров Сакър на река Ефрат, северно от град Дейр аз Зур. Части от едноименната провинция са под контрола на ИД, а останалите - на правителствените сили.

Базираният в Лондон Сирийски център за правата на човека каза, че с новите терени, завзети след дни на сражения, екстремистите са разчистили пътя си към базата на ВВС в Дейр аз Зур.

 

Боевете между правителствената армия и Ислямска държава източно от Палмира започнаха в четвъртък

Водещи

Най-четени