Барак Обама подкрепя гей браковете 10.05 | 18:15

Президентът на САЩ се довери на мнението на дъщерите си и позицията му "еволюира"

От Вероника Стойновска

Президентът на САЩ Барак Обама направи историческо изявление пред страната си в недвусмислена подкрепа на гей браковете. Така той даде на този социален проблем много важна роля в надпреварата за Белия дом.

Според анализаторите отвъд Океана Обама се опитва да отклони вниманието на избирателите от настоящите икономически проблеми с един интересен, но не толкова належащ за бъдещето на САЩ социален казус.

Това беше първото подобно изявление на настоящия американски президент и основният му съперник в президентските избори в САЩ Мит Ромни побърза да изкаже несъгласието си. Според него брак може да съществува само между мъж и жена.

Обама обяви решението си след серия от случки, които ясно показаха, че основата, върху които са стъпвали досегашните му политическите виждания, се променя. Той веднъж изказа свое мнение, в което се противопостави на гей браковете, но сега Обама заяви, че позицията му "еволюира".

В интервю пред ABC Обама смеси президентския с личния си живот и спомена, че за промяната в мнението му са помогнали двете му дъщери Саша и Малия. Момичетата изказали мнението си, че хората не бива да се отнасят по-различно с някои от родителите на техните приятели, в сравнение с останалите. Президентът също сподели, че е размишлявал над факта, че много моногамни гей двойки решават да отглеждат деца заедно.

Барак Обама каза още, че това е неговата лична позиция, а неговите помощници добавиха, че това няма да окаже влияние върху досегашната политика на страната. Също така той вярва, че бракът е проблем, който трябва да се разглежда от всеки щат поотделно.

Изглежда Обама се е колебал относно мнението си за гей браковете, защото смятал, че гражданските съюзи са достатъчни. Той застава на позицията, че "за много хора думата "брак" е нещо, което изисква многогодишни традиции, религиозни виждания и други подобни вярвания".

През миналата седица вицепрезидентът Джо Байдън заяви в интервю, че е напълно съгласен с гей браковете, което незабавно повиши рейтинга на обсъжданата тема.

Водещи