Враждуващите страни в Сирия сядат на масата за преговори 23.01 | 12:24

Първата задача е да се договори трайно спиране на огъня, смятат управляващи и опозиция

От iNews.bg

Нова надежда за трайно урегулиране на ситуацията в Сирия се появява днес със започващите в Астана мирни преговори между официален Дамаск и опозиционните групировки. Процесът в столицата на Казахстан бе организиран със съдействието най-вече на Русия и Турция. Двете страни се надяват той да доведе до трайно спиране на огъня и постигането на траен мир в страната. Засега обаче не става ясно дали преговорите между правителството на Башар Асад и противниците му се водят пряко, казва източник на "Интерфакс".

По-рано самата опозиция отбеляза, че засега разговорите между двете страни ще се водят чрез посредник. Един от представителите на Свободната сирийска армия Усама Абу Зейд отбеляза, че неговата делегация и тази на правителството в Дамаск засега няма да преговарят пряко. И че този формат на комуникация е бил договорен от руснаците и турците.

В момента на преговорите в Астана присъстват освен Русия и Турция, като гаранти на процеса, но и Иран, а също и специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура. Останалите участници все още се чакат. Според плана мирните преговори трябва да протекат днес и утре.

От посолството на Иран в Казахстан отбелязват, че основната цел на разговорите е да се постигне дълготрайно примирие и паралелно с това ефективно противопоставяне на тероризма в Сирия. Това се разглежда като база за продължаване на мирните преговори между правителството на Асад и противниците му и постигането на политическо урегулиране на ситуацията.

Водещи

Най-четени