Една година Белгия е с временно правителство 26.04 | 10:52

Анализатори в страната дори си задават въпроса необходимо ли е федерално правителство въобще

От Деляна Петкова

Точно преди една година - на 26 април 2010 г., кралят на Белгия Албер Втори прие оставката на федералното правителство и от тази дата страната е управлявана от служебен кабинет, оглавен от дотогавашния премиер Ив Льотерм, отбелязват днес медиите в кралството.

На 13 юни миналата година се състояха избори, в резултат на които преговорите за съставяне на ново правителство все още продължават, предаде БТА.

Местните медии отбелязват, че срещите на определения за пореден посредник в разговорите и представителите на двете партии, получили най-много гласове, продължават в песимистично настроение за намирането на решение.

Така Белгия успя да постави нов световен рекорд за най-продължителна политическа криза, като "подобри" резултата на страни от Третия свят. Коментарите в медиите отбелязват, че служебният кабинет, който има ограничени правомощия, се справя добре и това поставя въпроса има ли страната нужда от федерално правителство.

Според днешните коментари, кризата може да бъде решена с повече външен натиск - икономически и социален, но засега условия за подобен натиск липсват. Неотдавна анализатори предположиха, че е възможно идната есен да бъдат насрочени нови избори, макар че очакванията са резултатите от тях да бъдат сходни с оформения вече баланс на силите.

Водещи

Най-четени