Жерар Депардийо: Готов съм да умра за Русия 26.05 | 13:20

В никакъв случай не бих се върнал и умрял като глупак във Франция, категоричен е носителят на „Златен глобус“

От Беатрис Николoва

Световноизвестният френски актьор Жерар Депардийо заяви, че е готов на умре в името на Русия. През 2013 г. в открито писмо до тогавашния министър-председателя на страната Жан-Марк Еро, актьорът заяви, че се иска да се откаже от френското си гражданство.

Причината беше предложеният от президента Франсоа Оланд закон, въвеждащ 75-процентен данък върху доходите над 1 милион евро. Постъпката на Депардийо подразни управляващите в Париж, които го обвиниха в липса на патриотизъм и недостойно поведение

Това не стресна особено носителят на наградите "Златен глобус" и "Сезар" и той поиска предоставяне на гражданство от Русия. Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се даде руско гражданство на френския актьор.

"Готов съм да умра за Русия, хората там са силни В никакъв случай не бих се върнал и умрял като глупак във Франция", заяви Депардийо пред Vanity Fair.

Актьорът напълно е прегърнал новата си родина и често се включва в руски продукции. Веднага след преместването си артистът се снима в сериала "Зайцев + 1" и стана рекламно лице на линия часовници, наречена "Горд съм да бъда руснак".

"Аз просто не споделям ценностите, в които съм отгледан, въобще не се чувствам французин", пояснява Жерар Депардийо.

Актьорът не се ограничава да изразява мнения по социални теми. Само преди той той коментира политическата криза в Украйна.

"Аз съм като всички други – мисля, че конфликтите са нещо ужасно. Познавам добре г-н Путин, много го харесвам и все още се връщам в Русия", обясня Депардйио.

По думите му "сложната история" на Украйна е знак, че никой я разбира достатъчно. Но Депардийо често е бил там в компанията на Юшченко и признава, че се възхищава на спокойния му подход.

"Какво мога да кажа за този конфликт. Ако Крим беше американски щеше да бъде другояче... Има толкова много различни етноси в Русия. Но аз не бих си позволил да им ставам говорител. Като всички останали аз съм шокиран. Аз не обичам войната, не обичам конфликтите, защото умират хора", обясни световноизвестният актьор.

 

Водещи

Най-четени