Заев и Ципрас сядат да преговарят за името на Македония 24.01 | 10:34

Двамата имат лична среща в рамките на форума в Давос

От iNews.bg

Ключови преговори за името на Македония. Премиерът на страната Зоран Заев и колегата му от Гърция Алексис Ципрас ще проведат среща във връзка със спора, която ще се състои днес в Давос, където двамата са заради Световният икономически форум. Скопие и Атина са на път да разрешат дългогодишния проблем, който съществува повече от 25 години. През целия този период Гърция блокираше евроатлантическата интеграция на Македония с твърдението, че страната не може да използва това име, припомня БГНЕС.

През последните 2 години заради сблъсъка Изток-Запад гръцкото вето започна да работи против регионалната сигурност. С идването на власт на правителството на премиера Зоран Заев в средата на 2017 г. Скопие предприе реални стъпки за нормализиране на отношенията с всички съседи. Активизираха се и преговорите за решаването на спора за името при посредничеството на Матю Нимиц.

Миналата седмица станаха известни и предложенията, които той е направил на македонската и гръцката страна за името. Според тях двете държави трябва да си стиснат ръцете за един от следните варианти: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония /Скопие/, Република Нова Македония и Република Вардарска Македония. Ципрас наскоро обяви, че Република Македония вече е призната от много страни по света с конституционното си име и допусна, че в бъдещето терминът "Македония" ще фигурира. Той не подкрепи митинга в Солун, който тази неделя беше организиран от крайните националисти под лозунга "Македония е Гърция". Нещо повече, Ципрас отбеляза, че нерешаването на спорния въпрос само ще подкопае допълнително позициите на Гърция. Неговата теза беше подкрепена и от кмета на Солун Янис Бутарис, който заяви, че "схващането, че Македония е само гръцка е много лошо".

След предстоящите разговори между Заев и Ципрас в Давос се очаква в близките дни Матю Нимиц са посети Македония и Гърция за, както се очаква, финализиране на преговорите. След като спорът за името бъде разрешен, Република Македония трябва да стане 30-ия член на НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС. Надеждите в Скопие са, че това ще се случи още по време на шестмесечното българско председателство на Съвета на ЕС.

Водещи