ИД продължава да руши човешката история! Групировката срина античния град Нимруд (ВИДЕО) 06.03 | 12:55

Мястото се смята за за една от люлките на човешката цивилизация

От Беатрис Николoва

Групировката "Ислямска държава" (ИД) продължава да унищожава древни исторически паметници. Джихадисти рушат с булдозери античния град Нимруд в северната част на Ирак, съобщи иракското министерство на туризма на страницата си във Facebook.

Разрушаването на Нимруд е започнало след вчерашната обедна молитва. Античният град Нимруд е столица на древна Асирия и е основан през 13 в. пр.Хр. Той е една от люлките на човешката цивилизация, която се заражда именно там, между реките Тигър и Ефрат.

След зверствата, с които се прочу ИД, бойци на групировката започнаха масово разрушаване на древни исторически паметници от човешката история.

Преди около седмица джихадисти унищожиха антични статуи и експонати в музея в град Мосул, който е под техен контрол от миналото лято. В публикуван в ислямистки сайт видеоматериал те обясняват, че са унищожили артефактите, защото са "идолопоклонничество". Бяха унищожени експонати от времето на Вавилонската и Асирийската империя.

Миналия месец бойци от екстремистката организация взривиха Централната библиотека в град Мосул и изгориха 10 000 книги, като малко преди това радикалните ислямисти взривиха най-древните джамии на територията на Ирак - "Ал Фарук”.

По информация на министерството на туризма и древните паметници на Ирак по-малко от година след рязката активизация на дейността на групировката "Ислямска държава" в страната, в контролираните от екстремистите територии, са унищожени около 30 религиозни обекта, представляващи изключителна историческа ценност. Сред тях са древни джамии, мавзолеи, християнски църкви, няколко манастира.

Водещи