Инфаркт е причината за смъртта на Уго Чавес 07.03 | 13:29

Прочели по устните му - президентът не е искал да умира

От Елена Кирилова

Президентът на Венецуела Уго Чавес починал от инфаркт, след огромни страдания и болки, съобщава National Post.

"Не можеше да говори, но аз прочетох по устните му, че той не иска да умре, понеже обича страната си и се е жертвал за нея", каза късно снощи генералът на венецуелската президентска охрана Хосе Орнела.

Ракът на Чавес е бил в много напреднал стадий, когато е настъпила смъртта, уточни генералът, но не даде никаква друга информация. Той не отговори на въпроса, дали злокачествените образувания са засегнали и белите дробове на Чавес.

По време траурното събитие на социалистическия лидер правителството съобщи, че той е страдал от тежка респираторна инфекция. Това беше втората оповестена от властите инфекция, след четвъртата му направена операция през декември 2012 г.

По време на първата белодробна криза, към края на декември, докторите му имплантираха дихателна тръба, с която да улеснят дишането му, но недостигът на въздух продължаваше да нараства, посочиха от правителството.

За Чавес полагаха грижи най-добрите доктори от целия свят и никога не обсъждаха състоянието му в негово присъствие, каза още Орнела.

Водещи

Най-четени