Ирак купува 1,5 милиона ваксини от Пфайзер и Бионтех 22.12 | 18:44

Страната с население от 40 милиона души е една от най-засегнатите от пандемията в Близкия изток

От iNews.bg

Ирак подписа днес предварително споразумение, за да получи в началото на идната година 1,5 милиона дози от американо-германската ваксина срещу коронавируса на компаниите Пфайзер и Бионтех, съобщи БТА, като се позова на министерството на здравеопазването.

Страната с население от 40 милиона души е една от най-засегнатите от пандемията в Близкия изток, с 580 000 заразени, макар че в последните две седмици се наблюдава спад в броя на новите случаи.

На първо място ще бъдат ваксинирани армията и възрастните хора. 1,5-те милиона поръчани дози ще послужат за ваксинирането на 750 000 иракчани, тъй като е нужно поставянето на две дози. Западни представители неотдавна казаха, че Вашингтон упражнявал натиск над Багдад да избере ваксината на Пфайзер и Бионтех.

За съхранението на ваксината са нужни минус 70 градуса по Целзий, тоест специални контейнери, а Ирак е една от най-топлите страни в света има големи проблеми с електроподаването. Властите сега разрешават проблемите, които са свързани с транспортирането на ваксината. Иракското правителство обяви днес нови ограничителни мерки след появата на нов щам на коронавируса.

От 24 декември за две седмици се затварят търговските центрове и други места, на които се събират много хора. Затворени ще бъдат и сухоземните граници. Спират се незабавно полетите от и до Великобритания, Австралия, Дания, Нидерландия, Белгия, Иран и Япония

Водещи