Италия продължава да страда и преживя нов трус - 5,6 по Рихтер 29.05 | 15:22

Земетресението е на приблизително същото място като сутринта

От Ивайло Ачев

Земетресенията в Италия продължават, като ситуацията става все по-тревожна. Според данни на Американския геофизичен институт преди около 20 минути е имало трус от 5,6 по Рихтер на 3 километра от градчето Кавецо, което се намира в провинция Модена, регион Емилия-Романя.

Новото земетресение е съвсем близо до трите по-големи труса, които удариха Северна Италия преди обяд. Първият трус беше от 5,8 по Рихтер, с епицентър на 40 километра от Болоня и 60 от Парма. След това имаше трусове от 4,7 по Рихтер и 3,9 по Рихтер, по данни на Европейския сеизмологичен център.

Кавецо е съседно на Сан Феличе градче, откъдето засега идва информация, че има най-много разрушения. Градчето е на 45 километра от Болоня. Точни данни за броя на загиналите хора няма, но дотук се говори за поне 10 жертви, а се очаква те да са повече. Има много хора, които са хванати в капан от паднали сгради.

Към момента във външното ни министерство няма постъпили данни за пострадали българи. Практиката е такава информация да се подава от посолството на България в Рим към МВнР, обясниха от пресцентъра на ведомството. От посолството ни в Италия отказаха всякаква информация пред iNews с мотива, че тя се дава на външно министерство, а не на медии.

На 20 май, когато трус с 5,9 по Рихтер засегна същия регион, загинаха седем души. Земетресението тогава беше усетено в Болоня, Модена, Ферара, Верона и други градове в региона. 

Водещи

Най-четени