Кораб и пътнически ферибот се сблъскаха край Хонконг 02.10 | 08:51

Най-малко 36 души са загинали при инцидента край остров Лама

От Кремена Бедерева

Най-малко 36 души са загинали, след като кораб със 120 души на борда се блъсна в друг ферибот, а после потъна край остров Лама. Над 100 души са настанени в болница.

Ограничената видимост е затруднила спасителната дейност, а много пасажери са били блокирани в потъващия плавателен съд, разказват оцелели.

Деветима души са сериозно пострадали или състоянието им е критично, съобщи правителството. Корабът на електрическата компания на Хонконг е плавал на вечерен круиз, когато се е блъснал в друг ферибот на път за Лама.

Инцидентът е станал на националния празник на Китай, която отбелязва 63-та годишнина от основаването си. Повече от 120 души са били на борда на ферибота, за да гледат илюминациите в чест на празника, съобщават световните информационни агенции.

Телевизиите излъчиха кадри, на които се вижда как носът на потъващия ферибот сочи нагоре, а около него има спасителни плавателни съдове и във въздуха кръжат хеликоптери, информира БТА. Другият пътнически ферибот е успял да достигне до остров Лама, въпреки че предната му част е пострадала тежко при сблъсъка.

Няколко души сред пътниците и екипажа са били откарани в болница с наранявания. Остров Лама се намира южно от Хонконг и е популярна туристическа дестинация.

Не е ясна причината за инцидента, властите са предприели разследване.

Водещи

Най-четени