Лондон с обвинения към „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Туитър“ - не се борели с разпространението на джихадизма 25.08 | 09:56

Според комисия на британския парламент компаниите са неспособни да реагират на заплахата и допускат зони в интернет да се превръщат в тeритории на беззаконие

От iNews.bg

Комисия на британския парламент обвини интернет компаниите и най-вече "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър" за това, че не прилагат достатъчно средства, за да възпрепятстват разпространението на джихадистки идеи в киберпространството.

Съвременната фронтова линия е интернет, пише председателят на комисията по външните работи, депутатът Кийт Вас, в доклад. Дискусионните форуми и социалните мрежи са жизнените сокове на "Ислямска държава" и други терористични групировки за набиране на членове, финансиране и разпространение на тяхната идеология", пише той.

По-нататък той обвинява "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър", че са неспособни да реагират на тази заплаха. Според него именно с този си провал те допускат определени зони в интернет да се превръщат в зони на беззаконие.

За комисията стотиците хиляди затворени от "Туитър" акаунти и милионите свалени от "Гугъл" видеозаписи, са само "капка в морето". Според нея проблемът идва от това, че липсват достатъчно хора, които да следят за съмнително съдържание.

"Тези компании разполагат с екипи само от по няколкостотин служители, за да следят милиарди акаунти. Миналата седмица "Туитър" съобщи, че през последните 6 месеца е закрил 235 000 акаунта като мярка срещу разпространението на ислямистка и терористична идеология.

Водещи

Най-четени