Меркел се стресна от изборите в родната й провинция, ще връща доверието на хората 05.09 | 16:40

Германският канцлер ще продължава да приема бежанци, но ще връща тези, които нямат право на статут

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да спечели отново доверието на избирателите по отношение на мигрантската криза, след като нейната партия Християндемократичен съюз (ХДС) загуби от популистката "Алтернатива за Германия" на местните избори в провинция Мекленбург-Западна Померания. "Сега всички – и най-вече аз, трябва да помислят как бихме могли да спечелим отново доверието на избирателите", каза тя в кулоарите на срещата на Г-20 в Китай. Канцлерът също така посочи, че се чувства недоволна от резултата от изборите, които са били доминиран от въпроса с над 1 млн. мигранти, пристигнали в страната през миналата година.

Меркел обаче не отстъпи и от предишната си позиция. Тя отново подчерта, че според нея отварянето на границите на страната за мигранти и бежанци от Близкия изток, Азия и Африка е било правилното решение. "В момента наблюдаваме рязко намаляващ брой пристигащи бежанци", каза Меркел, предаде БГНЕС. Берлин очаква през тази година общият брой на новодошлите мигранти да не надвишава 300 000 души.

"Смятам фундаменталното решение за правилно. Но трябва още много да бъде направено, за да се спечели обратно доверието и въпросът с интеграцията ще изиграе голяма роля, както и репатрирането на тези, които не получат право за оставане", допълни тя.

На изборите в провинцията антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" нанесе тежко поражение на Християндемократическия съюз на Меркел, измествайки го на трето място. Германската социалдемократическа партия победи на изборите за Ландтаг във федералната провинция, като според предварителните данни, социалдемократите са получили 30.6% от гласовете. На второ място се нарежда "Алтернатива за Германия", за която са гласували 20.8% от избирателите. ХДС е едва трети, получавайки около 19% от вота.

Водещи