Милиардерът Ричард Брансън ще спасява лемури 19.04 | 17:07

Притежаваният от Брансън остров Москито е на път да се превърне във втори дом за приматите

От Георги Георгиев

Сър Ричард Брансън предизвика скандал във връзка с плана си за опазване на лемурите, които да бъдат пренесени от естествената им среда Мадагаскар на остров в Карибите.

Британският милиардер сподели пред Guardian, че група лемури ще бъдат транспортирани до тропическите гори на остров Москито – тропическото скривалище, което е негово притежание.

Целта му е да спомогне за опазване на видовете, застрашени от обезлесяването на Мадагаскар, където политическите вълнения доведоха до незаконна сеч.

"Разработваме проект за лемурите в Мадагаскар през последните няколко години и виждаме, че за тях нещата не се развиват добре, за това решихме да намерим безопасен рай за тях.", споделя Брансън. "Доведохме експерти от Южна Африка на остров Москито и те казаха, че мястото е перфектно."

Но други експерти смятат, че въвеждането на чужд вид от местност на 8 000 мили от Мадагаскар може да навреди на местната фауна, а и на самите лемури. Според трети, като Пенелопе Бодри Сандерс, основател на Фондацията за опазване на лемурите във Флорида, е прекалено рано да се отсъди какъв ще бъде резултът от експеримента.

Брансън смята първо да пренесе лемури от зоопаркове в Канада, Швеция и ЮАР, не от Мадагаскар. Властите на Британските Вирджински острови са одобрили плана и първата "пратка" от 25 пръстеноопашати лемури ще бъде извършена до няколко седмици. Очаква се да ги последват и други видове примати.

Жителите на Вирджинските острови са по-загрижени за местните флора и фауна, по-специално за яйцата на насекомите и птиците, които могат да пострадат от "опортюнистичните хищници", които са всеядни и водят дървесен начин на живот.

Критиците от своя страна обвиниха властите, че се съгласяват с плана и приемат акта, като поклон пред властния милиардер.

Брансън е запознат с рисковете, но казва, че според експертите те са минимални и го насърчават да спаси "видовете, застрашени от изчезване."

Страховете за популацията на гущери в Москито според Брансън са напразни, защото "лемурите се хранят главно с ядки и растения. Ако ядат обикновени гущери – има милиони хиляди от тях (на острова)."

"Ако резултатът е положителен, ще транспортираме още видове лемури и се надявам да намерим по-голям остров за тях", допълва милиардерът.

Водещи