Неочаквано развитие на битката за Мосул: Джихадистите във война и помежду си 17.10 | 15:01

Ал Багдади избяга от града, бившата му „полиция“ арестува жена му, ВВС на коалицията ликвидираха близък негов съратник и още 10 главатари на ИД

От iNews.bg

Ситуацията в Мосул, срещу който тази сутрин иракската армия, подпрепяна от кюрдски милиции и ръководената от САЩ международна антитерористична коалиция, започна операция по изтласкването на бойците от "Ислямска държава", започва да се развива доста драматично. Освен атаката, градът вече преживява и сблъсъци между самите джихадисти. Според информация на телевизия "Ас Суматра" началникът на т.нар. ислямска полиция на терористичната групировка се е вдигнал на бунт срещу главатаря на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. След като е успял да привлече на своя страна подчинените му "полицаи", той вече е започнал битка срещу бойците на джихадистката групировка в самия Мосул. Според източника на телевизията става въпрос буквално за опит за въоръжен преврат.

Негов ръководител е човек, носещ прозвището Абу Усман, който е родом от самия Мосул. Контролираните от него отряди вече са успели да атакуват 4 от позициите на бойците на "Ислямска държава" в иракския град.

За да се противопостави на опита за преврат, лидерът на терористичната групировка Абу Бакр ал Багдади е издал заповед всички нейни бойци да се подчиняват вече само и единствено на неговите заповеди. Верните му бойци, включително елитните отряди на ИД, трябва да унищожат без всякаква пощада всички ръководители на "ислямската полиция", предаде ТАСС.

Според източниците на "Ас Суматра" в Мосул в момента цари хаос. В града протичат истински бойни действия между отделни подразделения на бойците на "Ислямска държава", застанали на различни страни при така създалия се конфликт помежду им.

Малко по-рано от една от колите на "ислямската полиция" от мегафон е било съобщено, че Абу Бакр ал Багдади е напуснал Мосул и е избягал в посока сирийския град Рака, който пък се смята за столицата на "Ислямска държава" в Сирия. Разбунтувалите се срещу главатаря на джихадистката организация обявяват още, че жената на Ал Багдади не е успяла да се спаси заедно с мъжа си и е била арестувана, а на управлението му в Мосул вече е сложен край.

По-рано "Ас Суматра" съобщи, че ВВС на международната антитерористична коалиция са атакували конвой, в който са пътували полевите командири на "Ислямска държава" в Мосул. Сред тях би трябвало да бъде и Ал Багдади. Ликвидирани са били десетки бойци, включително и близък съратник на главатаря на ИД Абу Муса ал Магриби.

Всичко това се случва на фона на започналата тази сутрин масирана атака на иракската армия, кюрдските отряди и международната коалиция, чиято цел е пълното и окончателно освобождаване на града от "Ислямска държава". Общият брой само на сухоземните атакуващи сили достига 60 хил. души. Отделно те получават подкрепа от бойната авиация и артилерията.

Преди някоколко часа командващият международните операции против "Ислямска държава" в Ирак и Сирия американски генерал-лейтенант Стивън Таунсенд предупреди, че операцията по освобождаването на Мосул ще бъде сложна и може да отнеме няколко седмици. При лошо развитие на нещата – дори повече. Не е ясно обаче дали това ще се окаже вярно, след като самите джихадисти вече са започнали да се делят и да се сражават помежду си, а главатарите им са напуснали града, което със сигурност ще окаже негативно влияние на бойния дух на отрядите на "Ислямска държава".

Водещи

Най-четени