Нов скандал е на път да разтресе католическата църква в Полша 20.09 | 17:36

Католически свещеник е разследван за насилие над деца

От Кремена Бедерева

В Полша е започнало срещу полски католически свещеник за това, че е принуждавал невръстни ученици да облизват сметана от коленете му, съобщава Dailymail.

Полицейската акция е започнала, след като снимки с осквернителната постъпка били разпространени в интернет с препратка към сайта на училището, където децата учат.

В своя защита свещеникът Марчин Кузира е казал, че това е стар обичай за новопостъпилите ученици в училището, в което той е и директор. Снимките изобразяват мъж с къси гащи, седящ с намазани със сметана колена и коленичели пред него деца, които я облизват. На други снимки се вижда как същите деца лазят по стълбището.

От полското правителство изразиха безпокойство и казаха, че случаят ще бъде разследван. Но докато всеобщото мнение е осъдително, родителите на децата изказаха подкрепа за свещеника. В негова защита те заявиха, че това не е сметана, ами пяна за бръснене и никой не е бил принуждаван да прави каквото и да е.

От няколко години Католическата църква периодично бива разтърсвана от различни скандали, включително и за сексуално насилие над деца. Но през юни 2012 г. за пръв път за такова престъпление беше осъден католик – американецът Уилям Лин получи присъда от седем години затвор. Само в периода 1984-2009г. са заведени над 3000 дела за сексуално насилие на деца от католически свещеници. Смята се обаче, че случаите са много повече.

Миналата година Германия отвори досиетата на всички католически свещеници през последното десетилетие. Тогава Църквата заяви, че иска да  изчисти името си от позорни случаи на посегателство върху деца.

Година по-рано Папата се извини случаите на сексуално насилие от ирландски католически свещеници и каза, че изпитва срам и угризение. Той обаче не наложи никакви наказания на замесените в скандала в Ирландия епископи и духовници.

Водещи

Най-четени