Новият стар президент на Венецуела 08.10 | 09:45

Уго Чавес ще управлява още шест години, след като спечели президентските избори с 54,42%

От Диана Цветкова

Президентът на Венецуела Уго Чавес спечели четвърти мандат начело на държавата.

Той бе избран с 54,42%, докато опонентът му Енрике Каприлес получи 44,97% при висока избирателна активност – около 82 на сто. Самият Каприлес призна загубата си.

След като победата на новия стар президент бе оповестена, в столицата Каракас започнаха шумни тържества.

Уго Чавес заяви, че Венецуела ще продължи похода си към социализма, но също така обеща да е "по-добър президент", отбелязва BBC.

"Революцията триумфира. Да живее Венецуела! Да живее отечеството! Битката бе перфектна и победата бе перфектна", заяви президентът пред тълпата, събрала се да го поздрави под балкона на резиденцията му в Каракас.

Той все пак смекчи тона, като обеща да бъде "по-добър президент, отколкото бях в последните години" и поздрави противника си в изборите.

Енрике Каприлес от своя страна поздрави Чавес за успеха и призова своите поддръжници да не униват и изтъкна, че почти половината страна не е съгласна с политиката на държавния глава. "Това е страна с две визии, а да бъдеш добър президент означава да работиш за всички венецуелци", обърна се той към победителя.

58-годишният Уго Чавес ще започне официално новия си мандат на 10 януари. Той управлява Венецуела от 1999 г. насам и наскоро заяви, че има нужда от още шест години, за да продължи "боливарската революция". Преди време бе диагностициран с рак, но сега твърди, че е напълно възстановен.

През годините начело на страната Чавес успя да национализира ключови сектори от икономиката на страната. Производството на петрол и високите му цени позволяват на правителството да финансира здравеопазването, образованието и строителството на жилища за социално-слабите.

По време на кампанията Енрике Каприлес, който бе начело на коалиция от 30 партии, упрекна Чавес, че политиката му води до бюрокрация, неефективност и дефицит. Седмица преди изборите пък трима опозиционни активисти бяха убити по време на политическа демонстрация, а държавният глава заяви, че виновните ще бъдат открити и наказани.

Водещи

Най-четени