Окончателно: Дават на Гърция 10,3 милиарда евро 25.05 | 07:21

Сумата ще бъде отпусната на няколко транша, решиха финансовите министри на еврозоната

От iNews.bg

Финансовите министри от еврозоната са постигнали съгласие за отпускането на 10,3 милиарда евро от заема за Гърция. "Споразумението е налице",  е заявил френският финансов министър Мишел Сапен след срещата на еврогрупата, която продължи близо 11 часа, съобщи "Фокус".

Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че сумата ще бъде отпусната на няколко транша. Той добави, че финансовите министри от еврозоната са съгласували серия от мерки, за да облекчат прогресивно гръцкия дълг. "Еврогрупата се споразумя за пакет от мерки за дълга, които ще бъдат приложени постепенно", заяви председателят на еврогрупата. Той определи събитието като важен момент в дългата гръцка програма след кризата в доверието между Атина и кредиторите през миналото лято. Сапен допълни, че споразумението представлява проява на доверие към Гърция.

 

След обявяването на тази новина ръководителят на мисията на МВФ в Гърция Пол Томсен оповести, че институцията ще се включи в третия помощен план за Атина, който бе договорен между европейските кредитори и Гърция през юли 2015 година. "МВФ ще участва в програмата, при условие че мерките за облекчаване на гръцкия дълг го направят изплатим", заявил е Томсен. МВФ обвързваше участието си в програмата именно с облекчаването на дълга, срещу което пък Германия се противопоставяше.

Водещи

Най-четени