Прищина иска в ЕС и в НАТО, не в Албания 23.10 | 13:57

Отношенията си със Сърбия се подобряват, вече се гледаме като приятели, казва Хашим Тачи

От iNews.bg

Косово не желае да се обединява с Албания, а да се интергрира в Европейския съюз и НАТО. Това става ясно от думите на президента на страната Хашим Тачи, който се изказа по време на 93-тия семинар на парламентарната асамблея на НАТО, който се провежда в Прищина. Според него отношенията на Косово с Албания са отлични и всички трябва да са доволни от това.

Тачи подчерта, че Прищина няма амбициите да се присъединява към Албания. "Нямаме аспирация за промяна на границите с Албания. Аспирациите на Косово са евроатлантически и в тази посока работят всички партии в страната”, отбеляза Тачи, предаде БГНЕС. Той допълни и че неговата страна има добри отношения с всички държави в региона.

В словото си косовският президент подчерта, че е много важно приемането на Македония и Черна гора в НАТО, а за региона е от съществено значение ЕС също да не закъснява с интеграцията на държавите от Западните Балкани.

Според Тачи отношенията между Косово и Сърбия вече не са заплаха за сигурността. А само преди 17 години двете страни бяха в конфликт и народите им враждуваха, припомни той. "Сега картината е съвсем различна”, посочи Тачи. "Започнахме диалог със Сърбия и благодарение на това вече можем да се гледаме като приятели”.

Подобряването на отношенията между Прищина и Белград влияе и върху отношенията с другите държави, изтъкна Тачи и спомена визитата на албанския премиер Еди Рама в Сърбия. Президентът на Косово смята, че неговата страна е преодоляла радикализма и в последно време нито един косовски гражданин не е заминал в зона на конфликт. 

Водещи

Най-четени