Проблем с електричеството в АЕЦ "Фукушима" 19.03 | 10:20

Изключени са системите за охлаждане на три енергоблока

От Елена Коцева

В японската ядрена централа "Фукушима", сериозно пострадала от мощното земетресение през март 2011 година, са регистрирани прекъсвания в електрозахранването.

Според съобщение на компанията оператор Tokyo Electric Power Corporation, липсата на захранване е засегнала работата на три от басейните за охлаждане на отработеното ядрено гориво, вследствие на което е преценено да се спре работата на трите енергоблока – първи, трети и четвърти.

Тази сутрин в басейна на 4-ти енергоблок са отчетени 30.5 градуса по Целзий. Като опасна се счита температура над 65 градуса. В първи и трети реактор температурата е по-ниска.

Системата на охлаждане на останалите реактори работи без проблем.

От Tokyo Electric Power Corporation уверяват, че не съществува никаква опасност в рамките на няколко дни, докато водата в басейните не достигне опасни нива. Дотогава от компанията се надяват инженерите да са отстранили проблема.

Засега не е отчетено повишаване на радиацията в района. В кореспонденция на ВВС от Токио се посочва, че ако не бъде възстановено подаването на електричество, водата в охлаждащите басейни може да се нагрее и да достигне точката на кипене, което е вече много опасна ситуация. Прекомерното нагряване може да доведе до изпаряване на вода и частици уран да се изпуснат във въздуха.

АЕЦ "Фукушима-1" пострада сериозно при разрушителното земетресение, последвано и вълна цунами на 11 март 2011 г.

На практика четвърти реактор беше напълно разрушен, а системите за охлаждане на още два от реакторите излязоха от строя, което доведе до изтичане на радиация във въздуха и в океана. Повредата в ядрената централа се оказа най-сериозната екологична катастрофа за Япония след Втората световна война.

На този етап инженерите стабилизираха работата на реакторите в централата, но ще минат години докато бъдат отстранени всички последствия от аварията. 

Най-четени