Проверяват Кипър за пране на пари 05.03 | 12:55

Проверката започва на 12 март. Финансовият министър се надява да приключи до края на месеца

От Ралица Стоянова

 Проверката на Кипър относно борбата ѝ с прането на пари ще започне на 12 март. Това съобщи министърът на финансите Михалис Сарис в Брюксел, предаде кипърската гръцка агенция КНА.

Има споразумение проверката да се осъществи от частна компания с участието на комисар от Moneyval към Съвета на Европа и под надзора на централната банка на Кипър, пише БТА.

Сарис се надява, че процедурата ще приключи до края на месеца, за да има споразумение за международната финансова помощ.

Финансовият министър изрази готовността на кипърското правителство да предприеме нужните мерки и напълно да приложи меморандума.

В същото време Никозия отхвърля какъвто и да е разговор за загуби за държателите на сметки в банките. Според финансовия министър подобна мярка е неправилна и катастрофална и би довела до самоубийството на еврозоната.

Кипър пожела такава проверка още през юни миналата година, но така и не се стигна до консенсус с предишното комунистическо правителство. Минаването на политическия елит в десния спектър обаче предразполага към задвижване на преговорите.


Водещи

Най-четени