Проруските сепаратисти предадоха черните кутии на ударения боинг 22.07 | 10:59

Телата на жертвите ще бъдат транспортирани до Харков

От Христина Рафаилова

Проруските сепаратисти са предали двете черни кутии от ударения над Източна Украйна самолет на малайзийски експерти. 

Това се случи часове след като Съветът за сигурност на ООН гласува анонимно да се изиска незабавен достъп на международните специалисти до мястото, където се разби боингът, уточнява BBC. 

Експертите са заявили, че данните от самописците ще дадат точна информация за точното време на инцидента, както и за точната позиция на летателното средство. Също така се очаква да бъдат чути гласовите записи, от които разследващите да разберат каква е причината за трагичния инцидент.

Ръководителят на малайзийската мисия заяви, че предадените устройства са в добро състояние. 

Западните страни твърдят, че има все повече доказателства, че трагедията, в която загинаха близо 300 души, е причинена от руска ракета, изстреляна от бунтовниците. От своя страна Москва твърди, че вината за е на властта в Киев. 

Предаването на черните кутии стана след разговори между самопровъзгласилия се за премиер на Донецката народна република Александър Бородай и малайзийския министър-председател Наджиб Разак. Вследствие на преговорите бунтовниците са се съгласили телата на жертвите да бъдат транспортирани в Харков, както и международни експерти да влязат в зоната на катастрофата.  

Холандски и малайзийски експерти ще пътуват заедно с тленните останки на загиналите. От Харков телата ще бъдат подготвени за транспортиране до Холандия, където ще бъдат разпознати. 

Същевременно ООН прие резолюция, предложена от Австралия. С документа се настоява за пълно и независимо международно разследване на трагедията с боинга. 

Също така в резолюцията е записано, че ще се търси пълна отговорност от виновните за случилото се. 

Водещи

Най-четени