Противниците на реформи в Гърция печелят с убедителна преднина 05.07 | 21:38

Правителството на Ципрас иска веднага да поднови преговорите с кредиторите за нов външен заем и при запазване на еврото

От Ростислава Иванова

Противниците на исканите от Европейския съюз и тройката-кредитори реформи в Гърция вече имат убедителна преднина, сочат резултатите от преброяването на 27,4% от бюлетините в днешния вот. Правителството на Алексис Ципрас веднага поиска среща с кретиторите и подновавяне на преговорите за отпускане на новия спасителен заем за страната, която вече е блокирана и не може да поеме и всекидневните си обществени плащания. 

След обработени 27,4% от бюлетините - 66,7% са подкрепили призива на премиера Ципрас за гласуване с "Не" на исканите от кредиторите реформи, срещу малко над 33% - "За" исканите от кредиторите реформи. Това обяви правителството на своя интернет сайт.

На проведения днес национален референдум мнозинството гърци казаха "Не" на исканията на външните кредитори за прокарване на тежки реформи в страната като условие за отпускането на нов спасителен заем. По предварителни данни на социологическите агенции лагерът на противните на реформите води с 3% при избирателна активност от 65%. След реално преброяване на 10% от бюлетините обаче резултатите по-скоро клонят към 60% гласували с "Не" срещу 40% - с "Да". Два часа по-късно преднината на нежелаещите да се правят реформи в Гърция достига близо 67% от гласувалите.

С тази избирателна активност днешното представително допитване - "да" или "не" на условията на тройката-кредитори за реформи, референдумът ще бъде признат за легитимен, съобщава съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Резултатите са на трите социологически агенции "Джи Пи О", "Метрон аналисис" и "Ем Ер Би". За да бъде призната волята на гръцкия народ, се изискваше 40% активност. 

Според проучванията на агенциите лагерът на противниците на предложенията на кредиторите води с разлика от около 3%, отбелязва Ройтерс. "Джи Пи О" е провела анкета по поръчка на гръцката телевизия Мега, според която против предложенията за реформи са гласували между 49,5% и 53,54% от гражданите, а за провеждане на реформите - между 46,5%-50,5%, предаде ТАСС.

"Метрон аналисис" е пресметнала за телевизия Антена, че гласувалите с "Не" са 49% срещу 46% - гласували с "Да".

Проучване на агенция "Марк", поръчано от телевизия Алфа, пък изчислява, че между 49,5% и 54,5 % от гърците са гласували с "Не" срещу 45,5%-50,5% - с "Да".

Телевизия Стар огласи резултати от проучване, осъществено за нея от агенция "Ем Ер Би", според което против предложенията на кредиторите са се обявили 49-54% от гърците спрямо 46-51% - гласували с "Да".

При преброени малко над 11% от бюлетините пък резултатът е 60,02%, гласували с "Не" спрямо около 40% - гласували с "Да", съобщи вътрешното министерство на Гърция.

Екзитполове няма да има с оглед ограничаване на разходите. Първите официални прогнозни резултати започнаха да излизат около 21.00 часа.

"Никой не може да пренебрегва решимостта на един народ", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по-рано днес, след като гласува и призова за пореден път пред урната сънародниците си да гласуват с "не" на унизителните изисквания на кредиторите, предадоха Франспрес и ТАСС. Премиерът обяви днешния ден за празничен ден, в който гръцкият народ изпраща много мощен сигнал, че "иска да живее с достойнство в Европа".

Междувременно гръцкото правителство обяви, че иска да възобнови незабавно преговорите с международните кредитори, за да постигне споразумение, което да задържи Гърция на повърхността. Това заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Преговорите, които ще започнат, трябва да бъдат завършени много скоро, дори след 48 часа", каза пред гръцката телевизия Сакеларидис, след като проучвания, огласени след приключване на гласуването днес, показаха ясна преднина за гласувалите с "не" на предложенията на кредиторите.

"Ще направим всичко необходимо, за да подпишем скоро", увери говорителят.

Гръцкото правителство не обмисля да печата нова валута, е казал пред телевизия Стар ръководителят на гръцкия екип за преговори с кредиторите Евклидис Цакалотос, пише Ройтерс.

"Не обсъждаме паралалена валута. Не мисля, че те ще ни изгонят. Готови сме да се срещнем с тях още тази вечер", коментира Цакалотос .
Представители на еврозоната казаха, че един отрицателен вот на референдума в Гърция ще затрудни Европейската централна банка да предложи на гръцките банки спешната финансова помощ, на която разчитат.

Водещи

Най-четени