Радикални нигерийски ислямисти се присъединиха към Ислямска държава 08.03 | 12:30

Боко Харам разпространи видео, в което се кълне във вярност на ИД

От Беатрис Николoва

Ислямисти от нигерийската радикална групировка Боко Харам се присъединиха към Ислямска държава (ИД). Във видео, разпространено в Twitter, поддръжници на групировката обещават да се следват джихадистите от ИД във време на трудности и на просперитет, съобщи BBC.

Автентичността на видеото все още не е проверена. В материала водача на нигерийските бунтовници Абубакар Шекау обявява верността на Боко Харам към халифа.

Шекау и призовава мюсюлманите навсякъде да се закълнат във вярност към ИД. Материалите са на разположение на групата SITE, която следи изявите на екстремистите в интернет.

Новината за евентуалното обединяване на двете екстремистки групировки идва само ден, след като стана ясно, че най-малко 58 души са били убити и 139 ранени при три отделни бомбени атентати в североизточния нигерийски град Майдугури. Сред загиналите има много деца.

Атентатор камикадзе се е взривил на рибен пазар, убивайки 18 души. Час по-късно втора бомба е избухнала на друг пазар, причинявайки смъртта на още поне 15 души. Трета експлозия е станала на автобусна спирка. Според очевидци последните два взрива са били извършени от камикадзета.

 

Майдугури е столица на нигерийския щат Борно, който е центъра на бунта на ислямистката групировка Боко Харам. Жертвите на близо 6-годишното ислямистко въстание в Североизточна Нигерия са около 12 000.

 

Боко Харам е радикална нигерийска ислямистска групировка. Става известна през 2002 г., тогава неин ръководител става Мохамед Юсуф. Главна цел на организацията е въвеждането на шeриата на цялата територия на Нигерия и изкореняване на западния начин на живот.

 

 

В миналото се смяташе, че Боко Харам са имали връзки с Ал Кайда.

Водещи

Най-четени