Разногласия между САЩ и Германия за военните разходи на НАТО 31.03 | 20:03

На първата си среща на Алианса в Брюксел Тилърсън призова за повече пари за отбрана

От iNews.bg

Държавният секретар Рекс Тилърсън увери съюзниците от НАТО, че САЩ ще се придържат към досегашните споразумения и даде гаранции, че Алиансът има потенциал да се защити, включително от руска агресия. Той обаче за пореден път призова страните членки да отделят повече средства за отбрана, като засега Берлин не отговаря на този призив.

В петък в Брюксел при първото си участие в министерска среща на НАТО Тилърсън припомни, че Съединените щати имат непропроционално голям дял за колективната отбрана в сравнение с приноса на останалите 27 страни членки. Тилърсън прикани съюзниците да изпълнят поетия през 2014 г. ангажимент в срок от десет години да постигнат ниво на разходите си за отбрана, равняващо се на две на сто от техния брутен вътрешен продукт.

Отношенията между новото американско правителство и НАТО бяха белязани от трудно начало, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп определи алианса като отживелица и разкритикува съюзници, включително Германия, за това, че не изпълняват набелязаните бюджетни цели, припомня ДПА.

Освен САЩ, в момента само четири страни членки - Великобритания, Гърция, Естония и Полша - покриват това изискване. Вашингтон към момента осигурява близо 70% от бюджета на НАТО.

Рекс Тилърсън поиска всяка държава от пакта, която не е постигнала това ниво на военни разходи, да представи на срещата на върха на НАТО през май план за изпълнението на този поет ангажимент.

Определената от НАТО цел всяка държава-членка да увеличи бюджета си за отбрана до 2% от БВП на страната е нереалистична. Това заяви германският външен министър Зигмар Габриел, предаде ДПА. И отбеляза, че изказването на германския първи дипломат е направено в момент, когато САЩ призовават европейските си съюзници да поемат по-големи финансови ангажименти.

Според Габриел изпълнението на тази цел би означавало в Германия да се отделят 70 млрд. Евро годишно за военни цели, т.е. двойно повече от сегашния бюджет. "Не познавам нито един политик в Германия, който мисли, че това е постижимо в нашата страна, камо ли желателно", заяви Габриел преди да се събере с външните министри от НАТО в Брюксел.

Срещата ще е първата по рода си за новия американски държавен секретар Рекс Тилърсън. Той обаче се придържа към позицията на американския президент Доналд Тръмп, че е необходимо Европа да увеличи разходите си за отбрана. 

1887374

Отношенията между новото американско правителство и НАТО бяха белязани от трудно начало, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп определи Алианса като отживелица и разкритикува съюзници, включително Германия за това, че не изпълняват набелязаните бюджетни цели, посочва ДПА.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза преди срещата, че Алиансът е "твърд като скала", но заяви, че увеличаването на разходите за отбрана е в интерес на всички, като се имат предвид заплахите за сигурността по границите на Европа.

"Увеличаването на разходите за отбрана не е свързано с угаждане на САЩ. То е свързано с по-голямо инвестиране в европейската сигурност, защото това е важно за Европа. Европа е близо до размириците и насилието, които виждаме в Северна Африка, в Близкия изток, Ирак и Сирия. А Европа е близо до една по-агресивна Русия, готова да използва сила срещу своята съседка Украйна", заяви той.  

Водещи

Най-четени