Русия дава на Украйна 50 млн. евро за обезопасяване на "Чернобил" 19.09 | 15:52

Русия ще внесе тази и следващата година 50 милиона евро в чернобилския фонд "Укритие"

От Петя Михайлова

Русия ще внесе тази и следващата година 50 милиона евро в чернобилския фонд "Укритие" и в Сметката за ядрена безопасност.

Това съобщи шефът на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко на започналата днес извънредна 55-а сесия на Генералната конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от ИТАР-ТАСС.

Решението за тази вноска е взето "с цел да бъде оказана помощ на Украйна за привеждане на площадката на Чернобилската АЕЦ в екологически безопасно и стабилно състояние". Кириенко добави, че от идната година Русия ще увеличи вноските си във фондовете на МААЕ.

Правителства и международни организации се ангажираха да предоставят 550 милиона евро за изграждането на нов защитен саркофаг на авариралата централа, за който на Украйна не й достигат 740 млн. евро. България също е сред страните, предложили финансиране.

Новият саркофаг ще представлява голяма стоманена арка, с височина 108 метра и тегло от 20 000 тона. Тя ще бъде сглобена встрани от централата в Чернобил и ще бъде спусната върху съществуващия саркофаг.

Консорциум, съставен от френските фирми "Буиг" и "Венси", спечели през 2007 г. търг за изграждането на новия херметически саркофаг. Проектът се финансира от международен фонд, управляван от ЕВБР, но цената на саркофага се покачи през годините.

Водещи

Най-четени