Светът отбелязва четвърт век от аварията в Чернобил 26.04 | 08:08

Украйна и ООН отбелязват датата на най-тежката ядрена катастрофа в историята

От Георги Георгиев

Светът днес отбелязва 25 години от ядрената авария в Чернобил. На 26 април 1986 г. в 01:23 ч. местно време четвърти реактор на атомната централа в Чернобил избухва при проверка на безопасността и изхвърля в атмосферата радиация с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима, която облъчва голяма част от Европа.

Стотици хиляди души са принудени да напуснат домовете си в най-засегнатите зони в Украйна, Беларус и западна Русия.

Украинският президент Виктор Янукович и руският патриарх Кирил днес ще са сред високопоставените лица, които ще почетат паметта на жертвите на ядрената катастрофа на богослужение и полагане на венци в Украйна, информира БТА.

На церемониите ще присъства и руският президент Дмитрий Медведев, който ще участва в тристранна среща с президентите на Украйна и Беларус.

Общото събрание на ООН днес ще има специално заседание посветено на 25-годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил, предаде ИТАР-ТАСС.

От сутринта в памет на жертвите на трагедията в комплекса на организацията в Ню Йорк ще бие Камбаната на мира.

През 1990 г. ООН прие резолюция, призоваваща международната общност да положи усилия за смекчаване и преодоляване на последиците от Чернобилската катастрофа, което бе и начало на дейността на международната организация по възстановяване на засегнатите територии.

За целта бе създадена Международна целева група, а през 1991 г. и фонд за набиране на финансови средства.

На международна дарителска конференция в Киев на 19 април бяха събрани 550 милиона от необходимите общо 740 милиона евро необходими за изграждането на нов саркофаг върху останките от избухналия реактор в Чернобил.

Пилотите на хеликоптерите, които пуснаха тонове пясък и олово върху реактора, бяха с минимална защита от радиацията, но осъзнаваха риска, заяви техният командващ Николай Анточкин, цитиран от АФП.

Пилотите са изпълнили около 4000 полета за 10 дни. Те са съзнавали, че защитните средства са недостатъчни, но въпреки това са настоявали да изпълнят колкото може повече полети, защото са знаели, че реакторът трябва да се покрие възможно най-бързо, разказва генерал Анточкин в интервю за в. "Комсомолская правда".

По негови думи радиацията над реактора е била толкова висока, че е надвишавала скалата на измервателните уреди.

За потушаване на възникналия при експлозията пожар и почистването на зоната около реактора Съветският съюз е изпратил 600 000 "ликвидатори" за 4 години. Те били изложени на високи равнища на радиация с минимална защита.

Не съществуват надеждни данни за жертвите на най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика. През 2005 г. няколко агенции на ООН прецениха, че следствие на радиационното облъчване са загинали 4000 души, а според екологичната организация Greenpeace до тази дата са починали най-малко 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия от заболявания, причинени от облъчване.

Научният комитет на ООН за въздействия на лъченията UNSCEAR обаче официално признава само 31 смъртни случая на служители в централата и пожарникари, които се дължат пряко на радиационно заразяване от Чернобил.

В доклад от февруари 2011 г. комитетът отбелязва също 6000 случая на рак на щитовидната жлеза, от които 15 завършили със смърт при деца, които са пили радиоактивно заразено мляко.

АЕЦ "Чернобил" бе окончателно затворена едва през декември 2000 г. след няколко инцидента. В Украйна в експлоатация са 4 централи с общо 15 ядрени реактора.

Водещи

Най-четени