Русия не отхвърляла нито Бокова, нито Георгиева за лидер на ООН 03.10 | 18:52

Москва е разговаряла и с двете български кандидатки и не е налагала вето

От iNews.bg

"Русия поддържа контакти с всички кандидати за поста генерален секретар на ООН и не пречи на никого от тях". Това заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"И С Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиев, се срещнахме. И министърът (на външните работи на Русия Сергей Лавров) се срещна”, подчерта Гатилов.

"Изслушваме всички и никого не отхвърляме. В контакт сме с всички кандидати в списъка за гласуване, всички идваха в Москва. Министърът контактува практически с всички в кулоарите на "министерската седмица” на Общото събрание на ООН”, посочи зам.-министърът.

"Не използваме право на вето срещу никого и не пречим на никого да участва в тази предзиборна надпревара”, категоричен бе руският дипломат.

Тази вечер предстои първото изслушване на новата официална българска кандидатура в лицето на зам.-председателя на Еврокомисията Кристалина Георгиева пред Съвета за сигурност в Ню Йорк за поста генерален секретар на ООН. Правителството свали подкрепата си директорката на ЮНЕСКО Ирина Бокова с мотива, че международната подкрепа за нея е намаляла сериозно и вече нямала шанс да бъде избрана.

Бокова обаче запази правото си по протокола на ООН да остане в надпреварата, като заяви в профила си, че няма да се откаже и ще продължи до края.

Днес ще се състои шестото изслушване на десетте кандидата пред Съвета за сигурност. Бокова тръгна от второ-трето място и накрая падна по подкрепа до шесто място на досешашните тайни гласувания. Днес обаче членовете на съвета ще гласуват с цветни бюлетини и ще е ясно коя страна кои кандидати подкрепя.

Най-четени