Русия съгласна на забрана на тайните полети над Балтийско море 01.07 | 20:58

Путин ще заръча на Лавров и Шойгу да обсъдят с НАТО нови правила за самолетите в региона

От iNews.bg

Русия е съгласна тайните и необявените полети над Балтийско море да бъдат прекратени. Президентът Владимир Путин е приел положително идеята на финландския си колега Саули Ниинистьо на самолетите минаващи през региона, да бъде забранено да летят с изключени транспондери. Освен това руският президент, който е на посещение във Финландия, се е ангажирал да разпореди на министрите си на външните работи и на отбраната Сергей Лавров и Сергей Шойгу да включат този въпрос за заседанието на Съвета Русия-НАТО, който ще бъде проведен след срещата на Алианса във Варшава.

Путин отбеляза и че броят на полетите на натовските самолети с изключени транспондери над Балтийско море са били 2 пъти повече спрямо тези на руската авиация. "И това не си го измисляме ние, сочи го статистиката”, казва руският президент, цитиран от "Интерфакс”.

По време на разговорите си с Путин Ниинистьо е обърнал сериозно внимание, че Финландия е силно обезпокоена от факта колко много самолети на различни държави летят над Балтика без включени системи за разпознаване. Той е предложил на Путин да бъде изработена система от мерки и правила, които да забранят полетите с изключени транспондери в региона.  

Водещи

Най-четени