Руснаците ще си изберат Путин за президент на 17 март 07.12 | 13:23

Датата бе определена от горната камара на руския парламент

От iNews.bg

Президентските избори в Русия бяха насрочени за 17 март догодина. Датата бе определена от горната камара на руския парламент, както е по закон, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Съветът на Федерацията взе решението с единодушие. "За" гласуваха 162 сенатори.

"С това решение ние на практика поставяме началото на предизборната кампания", заяви председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко, цитирана от Ройтерс.

Тя обърна внимание, че за първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна, които Москва насилствено анексира.

"Избирайки заедно държавен глава, ние споделяме напълно общата отговорност и общата съдба на нашето отечество", каза Матвиенко.

Руският президент Владимир Путин все още не е обявил официално дали ще се кандидатира за нов мандат на фона на войната в Украйна. Мнозина обаче очакват държавният глава да участва на изборите, а малцина се съмняват в победата му.

Сега руският президент е на 71 години. Ако се кандидатира на изборите през март и ги спечели, той ще остане на власт поне до 2030 г.

По конституция, променена през 2020 г. именно с тази цел, Путин има право на още един шестгодишен мандат - до 2036 г.

"Нашият народ ще направи единствения възможен правилен избор... като гласува за Русия, за победата", каза многозначително председателката на горната камара на руския парламент, цитирана от Франс прес.

Водещи