Светът се върти заради българите – от нас вече зависят и изборите в Англия 07.01 | 13:40

Според последното изследване британците са разделени на 2 лагера за имигрантите

От Христина Рафаилова

Българите имат пръст навсякъде и дори и в изграждането на египетските пирамиди. Оказа се, че когато нашенците се съберат с румънците, нищо не може да ги спре да чертаят бъдещето на цели държави. 

Пресен пример за това се оказа Великобритания. Позициите "за" и "против" имиграцията на Острова може да осигурят или отнемат победата на партиите там на следващите избори. Това става ясно от материал на Guardian, посветен на обещанията на премиера Дейвид Камерън да намали притока на чужденци в Обединеното кралство. 

Според последните проучвания на общественото мнение обаче спечелването на доверието на електората на гърба на източноевропейците няма да е толкова лесно. От данните на НatCen Social Research британците са разделени на два големи лагера относно ползата и вредата от имиграцията

54% от поданиците на кралицата смятат, че пришълците допринасят за развитието на икономиката. 55 на сто вярват, че чужденците са полезни от гледна точка на културното разнообразие, но въпреки това искат имиграцията да  бъде редуцирана. 

40% от поддръжниците на лейбъристите смятат, че гражданите на други държави са вредни за икономиката, докато 36% са точно на обратната позиция. 41 на сто смятат, че сънародниците ни и нашите съседи ще допринесат за британската култура, докато 40% смятат, че чужденците ще ѝ навредят. 

Хората, подкрепящи Консервативната партия, са по-единни в позициите си, като 52% от тях са на мнение, че пришълците подкопават многовековните култура и традиции на Острова. 

По-голяма част от образованите хора пък са за намаляване на миграционния поток – 88%. В полза на чужденците са изказват 85% от британците, които са без каквато и да било или с ниска професионална квалификация. 

От гледна точка на изследването обещанията на министър-председателя Камерън може да му изиграят лоша шега. Някои политически коментатори пък смятат, че обещанията му едва ли могат да бъдат реализирани. 

Самият той призна, че заради кризата в Еврозоната ще попречи на плановете броят на имигрантите да бъде намален под 100 000 души до вота през 2015 г.  

Водещи

Най-четени