Турски учен ни предупреждава за нови земетресения 09.01 | 17:40

Геофизикът смята, че в района на Егея тлее напрежение

От Елена Кирилова

Турски учен отправи предупреждение към българите да внимават относно риска от земетресение в района на Егейско море, предаде сайтът Хаберлер.

Подобно предупреждение той отправи и към Гъция, тъй като според него в района може да има нов трус. Той ще последва земетресението с магнитуд 6,2 по Рихтер, което бе усетено и у нас вчера (8 януари).

Според проф. Ахмет Ерджан вчерашният трус не е никаква изненада за учение. По думите на геофизика в района на Егея тлее напрежение, а през последните месеци в него се е наблюдавала концентрация на сеизмичността.

Той нарича района, включващ Крит, Родос, Фетхийе, Мармарис, Бодрум, Кушадасъ, Измир, Дикили, Чанаккале, Дедеагач и Кавала "егейска сеизмична верига".

Наблюдаваните явления в последно време предполагат районът да се следи по-внимателно, защото ще произведе голямо земетресение.

Експертът е сигурен, че 2013 г. ще е година на природни катаклизми по целия свят. Той е категоричен, че ще се наблюдават както земетресения, така и урагани, свлачища и изригвания на вулкани.

Водещи

Най-четени