Украйна клекна, иска отново да взима газ от Русия 07.06 | 13:44

В централата на „Газпром“ е постъпило писмо от „Нафтогаз“ с искане за възобновяване на доставките

От iNews.bg

Украйна се предаде и отново иска да купува газ от Русия. След като през миналата година Киев се отказа от руското синьо гориво и разчиташе единствено на запасите в хранилищата си и доставките от Европа, заради което цената на газа и парното в страната скочиха значително, сега отново е поискала от "Газпром" да възобнови доставките. В централата на руския газов гигант е постъпило писмо от "Нафтогаз" за нови доставки на синьо гориво. Това съобщава шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Наистина вчера получихме официално писмо от ръководството на "Нафтогаз Украйна" с молба за възобновяване на доставките на руски природен газ. По-конкретно става въпрос за нов договор със срок от 9 месеца, обхващащ втората половина на 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г. - т.е. за целия период на зимата и времето за подготовка за студения сезон", обяснява Милер.

Той допълва и че промяната в настроението на "Нафтогаз" е разбираемо предвид факта, че обемът на реверсивните доставки на синьо гориво от Европа на денонощие през този месец е намалял с 6.4 пъти спрямо предходния, а в сравнение с април – 18.8 пъти. Вчера пък шефът на украинската компания Андрей Кобольов заяви, че е напълно възможно доставките на руски газ да бъдат възобновени през третото тримесечие на 2016 г. Той обаче предупреди, че "Нафтогаз" ще се съгласи, ако получи отстъпка в цената.

Водещи