Ураганът "Матю" взе първата си жертва (СНИМКИ) 04.10 | 08:39

Това е най-мощната буря за последното десетилетие

От iNews.bg

Най-мощната буря за последното десетилетие – ураганът "Матю", взе първите си жертви. Властите в Хаити съобщават за един починал и за един изчезнал още преди природното бедствие да е връхлетяло района с най-голямата си сила. Ветровете в епицентъра на урагана са със скорост над 36 км/ч.

Според метеоролозите по-късно днес бурята трябва да премине през северозападната част на Хаити. По тази причина в района е обявена максимална степен на тревога, пише БГНЕС. Пътят на опасната вихрушка продължава след това към Северна и Източна Куба, като се очаква да достигне до Бахамските острови.

Припомняме, че местното население в Хаити все още не се е възстановило напълно след посленото страховито природно бедствие в региеона. След земетресението в Хаити през 2010 година хиляди хора продължават да живеят в палатки. Освен това е висок и рискът от ерозия заради високите планини и липсата на дървета и храсти, изсечени за производството на горива.

Под заплаха от наводнения и свлачища на земна маса са и жителите на Ямайка и Куба, където вече започна евакуация. Във Флорида и Северна Каролина също е обявена тревога.

1784870

Водещи

Най-четени