Южна Корея обвини Пхенян в опит да атакува банковата й система и жп транспорта 08.03 | 15:22

Междувременно Китай започна да прилага санкциите на ООН против Пхенян

От iNews.bg

Южнокорейското разузнаване обвини Северна Корея в серия кибератаки. Освен това, според обвинението, Пхенян възнамерява да атакува банковата система на страната и системата за контрол на железопътния транспорт, съобщихи AFP.

Кибератаките били извършени между края на февруари и началото на март, уточнява южнокорейската Национална разузнавателна служба.

Севернокорейските хакери са атакували сървъра на голяма компания за разработване на софтуер за защита на онлайн банкиране.

"Северна Корея предприе серия нападения срещу нашето киберпространство" следядрения опит от 6 януари и възнамерява да атакува южнокорейската банкова система, се посочва в комюникето на разузнавателната служба.

Направен е и опит за хакване на имейл акаунти на южнокорейски железничари в опит да атакува системата за контрол на железопътния транспорт.

Атаки са извършени и срещу смартфоните на десетки южнокорейски правителствени служители. Откраднати са телефонни номера и текстови съобщения.

Междувременно Китай забрани на севернокорейски кораб да влезе в негово пристанище, а Южна Корея обяви мерки против лица и фирми, търгуващи със Северна Корея.

Тези стъпки са в изпълнение на приетата на 2 мартрезолюция № 2270 на Съвета за сигурност на ООН. Тя разпорежда особено строги санкции против Корейската народнодемократична република (КНДР) заради поредния й ядрен взрив (6 януари т.г.).

Възможностите за ефикасен и задължителен международен натиск над Пхенян се засилиха, след като в него реално се включи Китай, въпреки че е смятан за съюзник на КНДР.

Севернокорейският товарен кораб "Гранд Каро" е пристигнал преди няколко дни до пристанище Риджао в североизточен Китай, но не му е било позволено да акостира, е казал представител на местните морски власти, запазил анонимност.

 

 

Водещи

Най-четени