Столична община доволна от кампанията за данъците 10.03 | 14:14

20% повече столичани са отишли в началото на кампанията

От Елена Коцева

За първите десет дни от данъчната кампания в София платените данъци и такси са с 20 процента повече от миналата година, съобщи пред журналисти заместник-кметът Минко Герджиков.

Според последните данни от дирекцията "Местни данъци и такси" до днес са платени 8,63 млн. лв. данък за недвижими имоти и такса за битови отпадъци от граждани, докато до тази дата миналата годинаса платени 6,9 млн. лева.

Ще се коригират грешки за надчислени данък "сгради" и такса "смет" при гранични имоти между две зони, като според решението на Общинския съвет попадат в по-малката като стойности категория.

Другата възможност за грешки е актуализирането на данни за имота им по време или след прехвърлителни сделки. Такива сделки са много в последните 12 години и е правена проверка и е възможно да са отстранявани неточности за декларирания имот от предишния собственик, което от своя страна води до повишаване наданъчната оценка.

Възможно е да има технически грешки в някои от изпратените уведомления, но това не са масови случаи.

iNwes припомня, че по-рано днес бе обявена готовността на Столична община да преразгледа някои елементи от новото зониране.

Всеки от гражданите, който смята, че има грешка при изчислените в уведомлението до него данък "сгради" и такса "смет" може да се обърне към данъчните служби по местоживеене.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова вече обяви, че е възожила проверка на отдел "Вътрешен контрол" по сигнали за грешки в данъците и таксите. Проверката трябва да е готова до една седмица.

Водещи

Най-четени