"Лъвиците" на косъм от нова сензация в Гран при 18.08 | 11:57

Волейболните националки изпуснаха шампионките САЩ

От Даниел Любомиров

Женският национален отбор на България по волейбол остана в подножието на финалите на най-силния турнир - Гран при - след като отстъпиха крайно драматично на олимпийския вицешампион и действащ шампион в надпреварата САЩ с 2:3 гейма.

"Лъвиците" бяха на път да поднесат поредната изненада в турнира и да направят още една суперсила своя жертва (след триумфите над Бразилия и Япония), но за съжаление се пропукаха при 2:1 в своя полза и допуснаха обрат.

България спечели първия сет с 25:16, но не можа да вземе далеч по-равностойно развилата се втора част, която отиде на сметката на "янките" след 25:23. Нашите момичета отново се мобилизираха и надвиха съперничките с 25:20, за да се доближат само на гейм от място в топ 5 и фантастично класиране за финалите в Гран при.

За наше съжаление, възпитаничките на Марчело Абонданца нямаха никакви аргументи срещу защитаващите титлата си американки в 4-ия гейм и го загубиха категорично с 16:25. Тайбрекът също не се разви според нашите желания и САЩ го спечели с 15:8, за да се поздрави с крайния успех.

Без значение от отпадането на България преди финалите на Гран при, "лъвиците" неколкократно надминаха най-смелите ни очаквания и мечти, с което заслужиха единствено респект и неспирни комплименти.

Демонстрираният прогрес на националките може единствено да ни радва и да ни подгрее за следващите големи турнири, в които те ще ни радват с гръмките си победи.

Дебютантът България бе на път да изхвърли от финалите действащите шампионки на Гран при, но в крайна сметка с 6 победи и 3 загуби приключва участието си с 19 точки в актива си. САЩ има 22 след 8 успеха и 1 поражение.

Елица Василева изигра поредния си силен мач и завърши като топ реализатор в срещата с 20 точки (18 атаки, 1 блокада и 1 ас). Втора по резултатност в българския състав стана диагоналката Емилия Николова с 16 пункта на сметката си (12 атаки, 3 блокади и 1 ас).

Капитанът Страшимира Филипова имаше по-малко възможности за успешни нападения, но все пак се отчете с 8 точки, 2 от които след блок. Христина Русева допринесе за достойното представяне на българките с 14 точки (6 атаки, 6 блокади и 2 аса).

Добриана Рабаджиева приключи мача с 10 пункта (8 атаки, 1 блок, 1 ас), Лора Китипова се включи с 4 точки (1 блок), а Десислава Николова отново направи успешно влизане за изпълнение на сервис в определени моменти от геймовете и регистрира 1 ас.

България ще остане извън топ 5 на класирането в Гран при, тъй като към момента има 19 точки (колкото е активът на 6-ия Италия и 5-ия Япония, но европейските са с мач по-малко). "Лъвиците" обаче отстъпват на японките по геймово съотношение - 22:13 срещу 22:12.

Независимо от това, повод за радост е фактът, че женският ни национален отбор значително ще подобри позицията си в световната ранглиста, където допреди началото на Гран при заемаше незавидното 43-то място.

Водещи

Най-четени