Андре-Вияш Боаш влезе в историята на европейския футбол 19.05 | 10:47

Наставникът на Порто стана най-младия треньор, печели турнир под егидата на УЕФА

От Мариян Найденов

Наставникът на Порто Андре Вияш-Боаш продължава да привлича вниманието на всички, свързани с футбола, след като вчера изведе отбора си до триумф във втория по сила европейски турнир - Лига Европа. Така той влезе в историята на футбола като най-младия треньор, печели турнир под егидата на УЕФА. Той стори това на 33 години, подобрявайки рекорда на Джанлука Виали, поставен през 1998 година, когато италианецът печели вече несъществуващия КНК (Купа на носителите на национални купи) с Челси. Тогава Виали е на 34 години и даже е играещ треньор на лондончани.

Освен това Вияш-Боаш стана първия португалец и едва втория треньор, завършил сезона в Лига Сагреш без загуба, като през този сезон Вияш-Боаш спечели всичко възможно, постигайки требъл от отличия, включващ титлата в Лига Сагреш, Купата на Португалия, а сега вече и Лига Европа.

"Посвещавам този трофей на техническото ръководство, на отбора си и на феновете на Порто. Освен това, трябва да благодаря на Жозе Моуриньо, Хосеп Гуардиола и сър Боби Робсън. Порто е отборът на моя роден град и аз лично съм голям негов привърженик. Искам да изградя нещо, с което да се гордеем след това.

Най-важното е, че Порто отново притежава Купата на УЕФА в своята витрина. Това е отражение на нашата класа и ни осигурява още един финал- този за Суперкупата на Европа. Аз лично съм просто пионка в един много ефективен клуб с много големи таланти. Играчите са решаващият фактор в съвременния футбол- без играчи си за никъде", това бяха част от думите на развълнувания Вияш-Боаш след финала.

Както е известно Вияш-Боаш се познава добре с Жозе Моуринсо и освен всичко друго уверено върви по стъпките му. Двамата се знаят много добре, защото прекараха осем години заедно в клубове като Порто, Челси и Интер. Вияш-Боаш обаче смята, че това е единственото общо между него и Моуриньо и категорично не иска да бъде сравняван със Специалния.

Сравненията обаче няма как да спрат, защото кариерата на Вияш-Боаш поразително прилича на тази на Жозе, като двамата спечелиха същият турнир през 2003 година - тогава познат под името Купа на УЕФА, а на следващата година Моуриньо изведе Порто и до триумф в Шампионската лига. И двамата никога не са се занимавали професионално с футбол, но за сметка на това доказват, че това не е необходимо, за да бъдеш успешен треньор.

Въпреки че нееднократно е заявявал, че няма никакво намерение да напуска Порто и че поне на този етап бъдещето му е свързано с клуба, името на Вияш-Боаш постоянно е свързвано с преминаване в отбори като Челси, Ювентус и Рома.

"Щастлив съм в Порто. Това е градът, в който съм израснал. Порто е родният ми клуб и аз не мисля, че ще бъде лесно да го напусна", категоричен е Вияш-Боаш.

Водещи

Най-четени