Треньорът на Брага горд с играчите си, Вияш-Боаш благодари на Моуриньо, Гуардиола и Боби Робсън 19.05 | 08:52

Вижте коментарите след финала на Лига Европа

От Мариян Найденов

Треньорът на новия носител на трофея в Лига Европа Порто- Андре Вияш-Боаш остана изключително доволен от отличието на "драконите". Късно снощи в изцяло португалски финал, те успяха да излъжат с 1:0 тима на Спортинг (Брага), като единственото попадение бе на Фалкао в края на първото полувреме.

"Това е невероятен успех за Порто. Показахме, че имаме страхотни играчи. Това беше трофеят, който ние най-силно желаехме и се чувствахме едва ли не задължени да го спечелим", каза Вияш-Боаш след края на срещата. "През цялата кампания набирахме увереност след всяка изиграна среща. Това ни помогна и във финалната среща днес".

"Порто е много добре организиран клуб. Хората осигуряват всичко необходимо, за да вървят нещата в правилната посока. Това изигра голяма роля за този успех. Всички обясняваха, как ние сме големите фаворити, но Брага показаха, че имат много качества и не бяха никак лесен съперник. Съжалявам само, че не се получи спектакъл за публиката, но това не е нещо ново във финал на европейски клубен турнир.", каза още Вияш-Боаш.

"И двата отбора имаха своите възможности за гол. Имахме късмет, че вкарахме преди почивката, което направи мача за нас по-отворен. Не успяхме обаче да вкараме рано и втори гол, което върна Брага в мача. Единственото обаче, за което можем да съжаляваме е, че не се получи типичен португалски спектакъл. През сезона и ние и Брага показахме невероятно красив, атрактивен и ефективен футбол", добави Вияш-Боаш.

"Посвещавам този трофей на техническото ръководство, на отбора си и на феновете на Порто. Освен това, трябва да благодаря на Жозе Моуриньо, Хосеп Гуардиола и сър Боби Робсън. Порто е отборът на моя роден град и аз лично съм голям привърженик. Искам да изградя нещо, с което да се гордеем след това. Искам да разполагам с талантливи играчи.", споделия Вияш-Боаш.

"Най-важното нещо е, че Порто отново притежава Купата на УЕФА в своята витрина. Това е отражение на нашата класа и ни осигурява още един финал- този за Суперкупата на Европа. Аз лично съм просто пионка в един много ефективен клуб с много големи таланти. Играчите са решаващият фактор в съвременния футбол- без играчи си за никъде", заключи португалският специалист.

Голмайсторът във финала на Лига Европа Радамел Фалкао също бе изключително щастлив, след като отбеляза победното попадение и донесе титлата за своя отбор. Фалкао намери мрежата на противника след удар с глава в заключителните секунди на първото полувреме. Това бе и негов 17-и гол в надпреварата, която е наследник на Купата на УЕФА, което го направи и рекордьор по голове в един сезон в турнира.

"Беше страхотно да отбележа този гол поради две причини- първо, защото той материализира усилията на целия отбор, донасяйки трофея, и второ, защото това ме направи най-успешния нападател в турнира", каза колумбийският голмайстор след края на срещата. "Можем да бъдем много горди със себе си".

"Направихме страхотна кампания в турнира. Сега е нормално да насочим погледите си и към Шампионската лига през следващия сезон. Тайната ни е, че се трудим много здраво като колектив и всички се чувстваме като едно голямо семейство. Всеки знае своята роля и играем за доброто на отбора", каза още Фалкао.

"Не е лесно да си треньор на 24 футболиста и всички те да са щастливи под твоето ръководство. Именно заради това трябва да благодарим на нашия наставник, че успя да ни задържи щастливи и пределно мотивирани във всяка една среща", заключи колумбиецът.

Старши треньорът на Спортинг Брага Домингош Пасиенсия пък не скри, че настроението в отбора му е тъжно, но подчерта, че той и футболистите му напускат турнира с гордо вдигнати глави и само могат да се гордеят с това, което са постигнали. Още преди финала Пасиенсия беше обявил, че каквото и да стане, той напуска клуба.

"Нормално е да съм тъжен, че не успяхме да постигнем това, което можехме. Мачът беше решен от малките детайли, може би имаше 3-4 ключови момента, като гола на Фалкао в 44-та минута, а в същото време Мосоро пропусна чудесен шанс да изравни веднага след почивката. Това можеше да промени нещата.

Ние знаехме, че няма да е лесно, но дадохме всичко от себе и играхме като отбор. Просто не успяхме да осъществим плана си за второто полувреме, който включваше отбелязването на гол", каза Пасиенсия на пресконференцията след мача.

"Тъжно ми е и че напускам клуба, защото работихме заедно две години и за това време сме имали много специални моменти. Сега вече няма да сме заедно, но аз се надявам, че Брага ще продължи да израства и да става все по-силен отбор.

Сега играчите ми са омърлушени, но те трябва да се гордеят с това, което постигнаха. Този сезон изиграхме 19 мача в Европа - в Шампионската лига и Лига Европа и това говори достатъчни за силата ни. Така че не е лесно да загубиш и то на финала, но ние трябва да сме горди. Показахме, че ако си амбициозен и вярваш силно в нещо, то можеш да стигнеш много далеч. Ние доказахме, че това е възможно", завърши наставникът на Брага.

Водещи

Най-четени