Безумен Левски се провали срещу казахстански анонимник 04.07 | 22:54

"Сините" стигнаха само до 0:0 срещу Иртиш

От Иво Вецев

След БАТЕ, Жилина, Олимпия и други слабо известни отбори от всяко европейски кътче, сега и скромният Иртиш (Павлодар) от Казахстан може да влезе в черния списък на Левски, след като казахстанският анонимник стигна до 0:0 на стадион "Георги Аспарухов".

Това беше първи мач от първия кръг на Лига Европа, като всички очакваха безпроблемен успех за "сините", които обаче бяха много, много далеч от това, което феновете искат да виждат от своите любимци.

Левски създаде доста положения, но Силва, Пинто и Родригес изпуснаха най-чистите, а в края на мача Де Карвальо пропусна и дузпа. Гостите пък имаха далеч по-малко положения, но имаха цели 3 чисти - два пъти топката излезе в аут и веднъж Илиев трябваше да се намесва.

Така Левски е пред угрозата да отпадне отново след първите си мачове в Европа, тъй като следващата седмица предстои много тежко гостуване в Павлодар. В предишните две издания 26-кратните шампиони отпаднаха от Спартак Търнава и Сараево, но във втория предварителен кръг.

Николай Митов не искаше да оставя нищо на случайността и заложи на оптимални стартови 11, които бяха водени от Жоао Силва като централен нападател. Кевин Бру застана до Стефан Велев в средата на терена, а пред тях бяха Гаджев, Рамос и Родригес.

В защита Левски заложи на Везалов и Ангелов като централна двойка защитници, а по крилата бяха Мюлдер и Пинто. На вратата по традиция застана Пламен Илиев, който в крайна сметка бе един от героите за своя тим.

Началото определено беше за футболистите на Николай Митов, като още в 3' Пинто центрира отлично отляво в наказателното поле, където Жоао Силва нанесе удар, който беше париран от стража на гостите.

"Сините" продължиха да са по-активни и Родригес пробва няколко интересни пробива, които завършиха безрезултатно. Удари се опитаха да нанесат Рамос и Гаджев, докато Мюлдер имаше страхотна възможност, но от 13 метра стреля над вратата. В 25' Родригес и Мюлдер пробваха своя късмет, но отново в аут.

Въпреки териториалното си предимство Левски стигаше само до удари отдалеч, а центриранията в пеналта не носеха нужния екип. Полувремето пък дойде минута след отчайващ удар с глава на Силва - 0:0 на "Герена".

Втората част започна по същия сценарий, като удар на Гаджев беше спасен от Котляр, а пробив на Рамос завърши с удар в мрежата, но от нейната външна стана. Само 7 минути след стасрта на полувремето пък Митов не издържа и извади Силва, вкарвайки Де Карвальо на негово място. Минути по-късно и Гаджев бе заменен от "синята" надежда Антонио Вутов.

Въпреки промените най-чистите ситуации бяха пред Пламен Илиев - при пробив отляво топката беше центрирана в наказателното поле, а там Мурзойев не успя да засече от метър във вратата. В 68' пък Бакаев остана сам срещу вратаря, но стреля неточно в аут - късмет за Левски.

В крайна сметка се стигна до 78', когато бившият играч на Черно море Колибали повали Де Карвальо в наказателното поле, а съдията показа бялата точка. Котляр обаче разгада намеренията на нападателя и спаси слабия удар - синият кошмар продължи.

Пламен Илиев пък се превърна в герой за своите, след като в 84' Чичулин се озова на отлична позиция, но националът показа котешки рефлекс и едва-едва успя да избие, спасявайки своя тим. Гостите изпуснаха още 2 удобни положения в края на срещата.

Левски от своя страна не показа абсолютно по никакъв начин, че е фаворит в срещата, като в заключителните минути дори не застрашиха вратата на скромния си гост - 0:0 и много въпросителни за това какво може да се очаква от Левски през този сезон.

Водещи

Най-четени