Ботев се завърна с гръм и трясък в Европа 04.07 | 18:51

"Канарчетата" постигнаха много ценен успех над Астана

От Даниел Любомиров

Ботев (Пловдив) постигна първи успех за българския футбол в евротурнирите през новия сезон, след като спечели с 1:0 тежкото си гостуване на стадион "Астана Арена" срещу едноименния тим от казахстанската столица в първия предварителен кръг на Лига Европа.

Единственото попадение в срещата реализира Томаш Иршак след изпълнение на статично положение от Борис Галчев, като халфът на Ботев се оказа най-съобразителен в наказателното поле и откри в 44-ата минута.

Това бе едва втория удар в очертанията на вратата за "канарчетата", но те се оказаха тактически по-хитрият и грамотен отбор.

Иначе домакините от Астана имат основания да съжаляват, че не отбелязаха поне един гол, защото вратарят на Ботев Адам Стаховяк спаси на 4 пъти опасни удари през първото полувреме, а след почивката натискът на казахстанците стана дори по-осезаем.

Неточният им мерник, добрите намеси на Стаховяк и гредата в 60-ата минута съхраниха ценния аванс на Ботев невредим.

Така Ботев маркира завръщането си в Европа след 18-годишна пауза с много важна стратегически победа срещу втория във временното класиране на казахстанското първенство.

Това беше мач номер 39 в историята на "канарчетата" в евротурнирите, като те постигнаха 13-ата си победа, а освен това имат 8 равенства и 18 загуби.

Първо полувреме

През първите 20-ина минути играта се води почти изцяло в половината на Ботев, без обаче домакините да успеят да притеснят сериозно стража на "канарчетата" Адам Стаховяк с териториалния си натиск.

В 12-ата минута се получи добра атака по лявото крило на Астана, при която казахстанците предизвикаха разбъркване в пеналтерията на Ботев и дори имаха претенции за дузпа, но в крайна сметка бранителите на "канарчетата" изчистиха топката.

В 20-ата минута при една от първите си контраатаки в срещата възпитаниците на Станимир Стоилов застрашиха вратата на Ерич, като Вандер Виейра отправи неточен изстрел.

В 29-ата Стаховяк за първи път трябваше да се намесва решително при изстрел на играч на Астана - Кетевоама Фокси, който обаче не затрудни особено вратарят на Ботев.

При организираната контраатака "канарчетата" стигнаха до нелош шанс за откриване на резултата и Абел Анисе отправи хубав удар, който обаче беше спасен от стража на домакините Ерич - първи точен удар в актива на Ботев.

До края на полувремето Стаховяк направи още две спасявания, а Вандер отново не можа да намери целта в 41-ата минута.

В 44-ата Коробкин от Астана извърши нарушение срещу Борис Галчев и след центрираната топка се стигна до изключително ценното попадение на Иршак - 0:1.

Като цяло Адам Стаховяк имаше основания на 4 пъти да се намесва решително след опасни удари на противникови играчи - най-активни в това отношение за Астана бяха двете крила Кетевоама Фокси и Улан Конисбаев.

Второ полувреме

Станимир Стоилов направи трите си смени в края на срещата - вместо Ромарио Кортзорг в игра се появи Костадин Дяков в 74-ата минута. Тодор Неделев пък се включи вместо Вандер в 88-ата, а в 93-ата Станислав Костов замени Анисе.

През второто полувреме мачът стана значително по-открит и видимо домакините се мобилизираха в търсене поне на изравнителен гол.

Те стигнаха болезнено близо до него в 60-ата минута, когато далечен изстрел на влезлия като резерва Кояшевич (заменил активния преди почивката Конисбаев) се отклони от лявата греда.

Преди това обаче Абел Анисе можеше да предреши изхода на двубоя, но направи фрапантен пропуск от идеална позиция за гол. След разбъркване в наказателното поле Вандер отляво намери Анисе на точката за дузпа и бившият ас на ЦСКА имаше отличен шанс да покачи резултата.

Ударът на Анисе беше много неточен и той с външен фалц прати кълбото високо над вратата, пропилявайки най-чистия шанс за Ботев след почивката.

"Канарчетата" играеха подчертано на контраатаки, но в стремежа си да търсят изравняване домакините оставят много празни пространства по фланговете в собствената си половина.

Финалните мигове на срещата бяха доста напрегнати, защото постоянно играчите на Астана сервираха топката в пеналтерията на Ботев, но така и не успявваха да нанесат точен удар към Стаховяк.

В 93-ата минута пък Ботев изпусна поредния си отличен шанс с контраатака да реши всичко в мача, като този път Мариян Огнянов видя как Ерич парира изстрела му от идеална позиция. В крайна сметка Ботев спечели с 1:0 визитата си в Астана и има сериозно предимство преди реванша.

Съставът на Ботев (Пд)

На вратата на Ботев очаквано застава Адам Страховяк, а пред него в защита ще дестват Бобан Грънчаров, Веселин Минев, Йордан Христов и Сивард Спрокел.

Като опорни халфове Стоилов ще псотави Борис Галчев и Томаш Иршак, а зад нападателя ще действа Мариян Огнянов.

На върха на атаката застава новото попълнение Ромарио Кортзорг, който ще бъде подпомаган по крилата от Вандер Виейра и друга от новите придобивки - Абел Анисе.

Най-големият отсъстващ в редиците на "канарчетата" е капитанът Иван Цветков. Картотека не получиха новите попълнения Валери Домовчийски и Елведин Джинич. Тодор Неделев пък не е напълно възстановен от контузия и ще седне на пейката.

Ето и съставът на Ботев:

Титуляри: 1.Адам Стаховяк, 11.Йордан Христов, 5.Бобан Грънчаров, 83.Сивард Спрокел, 14.Веселин Минев, 16.Томаш Иршак, 71.Борис Галчев, 7.Мариян Огнянов, 15.Абел Анисе, 10.Вандер Виера, 22.Ромарио Кортзорг

Резерви: 33.Росен Андонов, 26.Артур Енрике, 6.Костадин Дяков, 8.Тодор Неделев, 9.Луис Педро, 13.Николай Павлов, 18.Станислав Костов

Водещи

Най-четени