Ботев сгази Астана и започна своята приказка в Европа 11.07 | 22:29

"Канарчетата" бяха безпощадни за кеф на 10 хиляди на "Лазур"

От Божидар Азманов

Ботев (Пловдив) срази Астана с 5:0 в реванша от първия предварителен кръг на Лига Европа и с общ резултат 6:0 се класира за следващата фаза.

Възпитаниците на Станимир Стоилов тотално надиграха своя съперник, особено през втората част, когато нанизаха и петте гола във вратата на гостуващия тим.

Четири от попаденията паднаха в рамките на три минути - между 54-та и 57-та минута, когато последователно се разписаха Мариян Огнянов, Вандер Виера от дузпа и Тодор Неделев.

В 70-та минута Бобан Грънчаров с глава направо 4:0, а в 74-та Неделев тотално вгорчи вечерта на казахстанците с пети гол.

За резултатната победа на Ботев допринесе и червеният картон, който Куат от състава на Астана си изпроси още през първата част и остави своите съотборници с човек по-малко повече от полувреме.

Близо 10 хиляди бултраси пък бяха изпълнили стадион "Лазур" и създадоха невероятна атмосфера, като с мощната си подкрепа дадоха криле на своя тим за успеха.

Така за разлика от Левски, който днес счупи рекода за най-срамно отпадане на български тим от Европа след поражение с 0:2 от Иртиш в Павлодар, Ботев се класира за втория кръг на надпреварата.

Там канарчетата ще срещнат отбора на Жрински (Мостар) от Босна и Херцеговина, който днес като домакин победи Санта Колома от Андора с 1:0 и с общ резултат 4:1 продължи напред.

Наставникът на Ботев Станимир Стоилов не бе предприел промени в сравнение с двубоя в столицата на Казахстан преди седмица, очевидно осланяйки се на максимата, че в отбор, който върви, смени не трябва да се извършват.

Така на вратата застава Адам Стаховяк, а пред него в защита ще действат Бобан Грънчаров, Веселин Минев, Сивард Спрокел и Томаш Иршак.

Голове се очакваха Ромарио Кортзорг, Вандер Виейра, Абел Анисе и Мариян Огнянов, който започна като фалшива деветка, а в центъра на терена действаха още Борис Глачев и Йордан Христов.

Треньорът на Астана Мирослав Беранек направи две промени спрямо състава от преди седмица. Куат и Кояшевич стартираха като титуляри в Бургас за сметка на неубедителните в първия мач Конисбаев и Исламхан.

В първите минути на двубоя Ботев бе по-активният тим, докато гостите опитваха да се противопоставят на контраатака.

Първата опасност в двубоя дойде в 13-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Астана Йордан Христов стреля с глава, но стражът на гостите Ерич улови без проблеми.

Две минути по-късно и Абел Анисе успя да засече едно центриране с глава, но топката отново не намери очертанията на вратата.

В 28-та минута Фокси получи хубаво извеждащо подаване и напредна в половината на Ботев, след което намери Кояшевич пред наказателното поле на Ботев. Нападателят на Астана стреля по посока на вратата на Адам Стаховяк, но стражът закова топката в ръцете си.

Ситуацията за Ботев стана по-добра в 34-та минута, когато Каут задържа Минев за фланелката и закономерно получи втори жълт, респективно червен картон. Първият картон футболистът на Астана си изпроси само пет минути по-рано, когато изпаднал в положение на засада разкара ненужно топката и бе наказан от рефера.

С човек повече Ботев се опита да реши двубоя още до почивката. В 35-та минута "канарчетата" организираха отлична атака. Мариан Огнянов изведе Вандер Виейра сам срещу Ерич в наказателното поле, но мощният удар на бразилеца прелетя покрай десния страничен стълб и резултата остана 0:0.

Последната добра ситуация за гол преди почивката за Ботев се откри в 42-та минута, когато Томаш Иршак отправи хубав плътен удар от над 20 метра, но стражът на гостите показа класа и отрази.

Ботев започна силно и втората част. След по-малко от две минути игра домакините органзиираха добра атака и Мариян Огнянов изведе добре Абел Анисе в наказателното поле пред Ерич, но стражът успя да изпревари футболиста на "жълто-черните".

Минута по-късно Астана можеше да нанесе своя удар. Неразбирателство в отбраната на Ботев позволи на Фокси да изскочи сам срещу Стаховяк при едно центриране и стреля отблизо, но вратарят на Ботев прояви рефлекс и не позволи топката да навести неговата врата.

Ботев обаче показа, че не иска да повтаря резила на Левски и в 54-та минута откри резултата. Томаш Иршак намери Веселин Минев отляво по атаката на пловдвичани, последният центрира остро по земя и Мариян Огнянов заби топка в мрежата на Астана за 1:0.

Шоуто пред вратата на гостите обаче тепърва предстоеше. Влезлият като резерва на полувремето Тодор Неделев бе съборен в наказателното поле на казахстанците от Радованович и съдията посочи бялата точка. Зад топката застана Вандер Виера, който бе безпогрешен и покачи за 2:0 в 56-та минута.

Минута по-късно коженото кълбо за трети път влетя в мрежата на Ерич. Голмайсторът от преди малко Вандер изведе Абел Анисе сам срещу стража на Астана, той стреля, топката срещна лявата греда. Неделев обаче бе заел отлична позиция и я довкара за 3:0.

Това обаче не бе краят. Ботев започна откровено да се забавлява на терена и логично падна четвъртия гол. В 69-та минута Мариян Огнянов стреля от фаул, но Ерич изби в корнер. Последваха два поредни ъглови удара за пловдивчани, които завършиха с центриране на Веселин Минев в наказателното поле, където Бобан Грънчаров с глава заби четвъртия гол.

Пет минути по-късно трибуните на стадион "Лазур" изригнаха за пети път. Вандер подаде на Неделев, той осъществи двойно подаване с Мариян Огнянов и останал сам срещу Ерич бе безпогрешен с втория си гол в срещата.

До края на срещата темпото поспадна, но въпреки това Ботев можеше да обтележи и шести гол. В самия край на мача Борис Галчев нацели напречната греда, но въпреки това успехът отиде на сметката на "канарчетата" за радост на пълните трибуни на стадиона в Бургас.

Водещи

Най-четени