България домакин на Евро 2020 - вижте условията 27.01 | 09:58

Трябва ни стадион с капацитет 30 хиляди места и категория "елитна"

От Иво Вецев

България официално ще подаде кандидатурата си за домакин на Евро 2020, въпреки че в момента няма съоръжение, което да покрива нормите на УЕФА за подобен форум, пише днес "Стандарт".

Sporta.bg припомня, че УЕФА взе решението европейското първенство след 7 години да се проведе в цели 13 различни държави, като на 28-и март тази година в София ще се проведе Изпълком на Европейската централа, на която ще стане ясно докога могат да се подават заявки за домакинство, а също така и крайният срок, в който ще бъдат определени градовете, които ще приемат двубои от втория най-голям форум в света на футбола.

Най-големият проблем, разбира се, може да дойде от липсата на стадион, който да покрива всички изисквания на УЕФА и лицензионната комисия. За да бъдем домакин на подобен форум, то България трябва да разполага със съоръжение с минимален капацитет от 30 000 седящи места, както и да е оценено с 5 звезди, за да попада в категория "елитна".

Затова в момента футболните среди у нас чакат с нетърпение да бъде решено от правителството дали ще бъде строен нов стадион. Ако отговорът е "да", то тогава ще кандидатстваме с проект и гаранции, че строежът ще започне най-късно след три години - през 2016.

От футболната ни централа пък заявиха, че преговорите между Бойко Борисов и Борислав Михайлов продължават от известно време насам, като идеята е да се построи съоръжение с 30 000 капацитет, което след Евро 2020 да бъде ползвано от няколко столични клуба. Най-вероятно това ще са ЦСКА и Локо (Сф), тъй като Левски вече започна реконструкция на "Герена", а в Славия се плануват сериозни ремонтни дейности на стадиона в квартал "Овча купел".

Дори да се построи нов стадион, обаче, България ще може да приеме двубой от груповата фаза на турнира или най-много от 1/16-финалите на надпреварата. За двубой от по-решаваща фаза трябва да се изгради стадион с поне 50 000 капацитет, отговарящ отново на категория "елитна".

Водещи

Най-четени