България отнесе солено наказание заради расизъм 08.01 | 20:18

Националите ще играят пред празни трибуни първата квалификация за 2013

От Иво Вецев

Българският национален отбор по футбол ще трябва да се справи без феновете си на стадион "Васил Левски", когато на 22-и март тази година на гости пристигне Малта, като двата отбора ще премерят сили в квалификация за Световното първенство в Бразилия през 2014.

С идването на Любослав Пенев начело на отбора феновете на стадиона започнаха да стават все повече и повече, но сега Дисциплинарната комисия на УЕФА разпореди българските "лъвове" да играят пред празни трибуни в следващия си двубой.

Наказанието идва в следствие на доклада, подаден от делегата на срещата с Дания, която завърши при резултат 1:1 на "Васил Левски". Според него, а и според главния съдия, тъмнокожият футболист Патрик Мтилига е станал обект на расистки обиди от страна на феновете по време на срещата.

За тежкото наказание допринесоха и немалкото бомбички, които полетяха в тази, а и в други срещи на националите, по посока лекоатлетическата писта на стадиона.

На всичкото отгоре БФС ще трябва да заплати 35 хиляди швейцарски франка на ФИФА за поведението на феновете, като глобата е далеч по-малка, но комисията е сметнала, че се налагат по-солени наказания, когато става дума за така болната на всички тема "расизъм".

Изненадващо или не, България се представя отлично в квалификациите до момента, като възпитаниците на Любо Пенев не познават вкуса на поражението в официален двубой под негово ръководство.

"Лъвовете" записаха три равенства (Италия, Чехия и Дания), както и една победа с 1:0 над Армения и имат всички шансове да се класират напред, като значително оправиха имиджа си от последните евроквалификации, на които България завърши на последно място в своята група.

Водещи

Най-четени