България изпадна от топ 50, Холандия оглави ранглистата на ФИФА 24.08 | 13:20

Трикольорите ни имат 586 точки, след като са загубили 13 в сравнение с миналия месец и имат с четири повече от Камерун и три по-малко от 50-ия Хондурас

От Мариян Найденов

България регистрира нов спад в обновената ранглиста на ФИФА за август, като този път възпитаниците на Лотар Матеус се свличат с три места и вече заемат 51-ва позиция. Случилото се е логично, на фона на загубата на "лъвовете" от Беларус с 0:1 в контролата, играна на 10-ти август на стадион "Динамо" в столицата Минск. Трикольорите ни имат 586 точки, след като са загубили 13 в сравнение с миналия месец и имат с четири повече от Камерун и три по-малко от 50-ия Хондурас.

Сред страните, които са с по-горно класиране от българите, личат имената на Буркина Фасо (40) и Сенегал (49), а от съперниците ни в квалификациите за Европейското първенство единствено Уелс е по-назад в ранглистата - тимът, воден доскоро от легендата на британския футбол Джон Тошак, е едва 117-ти.

Англия регистрира покачване с две места нагоре и вече е четвърта в света, а Черна гора се свлича с две позиции, но въпреки това се намира на престижното 19-то място. Швейцария е на 30-та позиция, като запазва класирането си, в сравнение с миналия месец.

Опонентите ни в предстоящите квалификации за Световното първенство в Бразилия през 2014-та година също са в по-голямата си част пред България - Италия е на седма позиция, Дания е на 21-ва, а Чехия е 42-ра. Само Армения и Малта са по-назад - съответно на 71-во и на 167-мо място.

Иначе сред големите световни сили има интригуващо разместване - европейският и световен шампион Испания е детрониран от първата си позиция в ранглистата и вече отстъпва лидерството на финалиста от Мондиала в ЮАР - Холандия. На трето място остава Германия, а пети е Уругвай, който официално е оповестен за топ-отбора на Южна Америка. Следва Бразилия на шеста позиция, а десетката допълват още Португалия (8), Аржентина (9) и Хърватия (10).

Сред първите 50 най-сериозно изкачилите се състави са Русия (13-та, с 5 места нагоре), Нигерия (38-ма, с пет места нагоре) и Алжир (46-та, с шест места нагоре).

Стана ясно още, че изчисляването на класирането на страните от Зона Африка трябва да се прави с коефициент 0.86, а не 0.85, както беше досега. Все пак, това уточнение дава съвсем малко отражение в позициите на някои държави и не би променило по никакъв начин разпределението на урните в жребия за квалификациите за Световното първенство в Бразилия през 2014-та година.

Водещи

Най-четени