България прогресира с две места в ранглистата на ФИФА 14.02 | 13:18

Пред нас все още остават отбори като Замбия, Тунис и Панама

От Краси Киров

Българският национален отбор по футбол продължава да отбелязва прогрес в ранглистата на ФИФА и вече заема 48-ма позиция в света.

Въпреки че България се изкачва нагоре, това не е особен повод за радост, защото пред нас все още остават отбори като Замбия, Тунис и Панама, които далеч нямат нашите традиции във футбола.

Все пак има и известна положителна тенденция, най-малкото защото трикольорите успяват да се изтласкат от дъното, след като през април миналата година България отбелязаха най-слабото си класиране, откакто е създадена ранглистата на ФИФА (през декември 1992 г. - б.а.), стигайки до 96-а позиция, като бяхме много близо до изпадане от топ 100.

От съперниците ни в квалификациите за Мондиал 2014 в Бразилия, най-високо класиран е отборът на Италия, който спада с едно място и вече е под номер 5 в света. Дания се изкачва с позиция до 22-ото си място в класацията, а Чехия се изкачва с 3 и вече е номер 26.

Зад България е отборът на Армения, който губи 5 места и вече е 80-ти. Положението при Малта е плачевно и те заемат незавидната 149-та позиция, спадайки с 3 позиции.

Непроменена остава челната позиция на Испания, следвана от Германия, третото място е за Аржентина. "Трите лъва" се изкачват с 2 места до 4-тата позиция.

Италия и Колумбия спадат с едно място до съответно 5-та и 6-та позиция. Прогрес бележи Португалия, която изравнява точките на Колумбия, и те си поделят 6-тата позиция. Холандия запазва 8-та си позиция. Хърватия се качва с място до 9-тото, а Русия отстъпват стъпка назад и затварят десетката в тазмесечната ранглиста на ФИФА.

След паузата през януари и февруари квалификациите за Мондиал 2014 предстоят в края на месец март. Както е известно, в момента сме на второ място в група "Б" с 6 точки, а лидерът Италия има 10. И двата отбора са изиграли по 4 двубоя. В класирането следват Чехия с 5 точки, Армения с 3, Дания с 2 и Малта с 0.

Следващият двубой на България е на 22-ри март срещу Малта и ще се играе пред празни трибуни на Националния стадион "Васил Левски" заради наложеното ни от ФИФА наказание за расизъм.

Миналата седмица контроли в календара на ФИФА играха 4 от съперниците на нашите - Италия, Чехия, Дания и Малта, а Армения направи 1:1 като гост на Люксембург.

Оптимизъм будят резултатите на Дания и донякъде - на Армения. "Червеният динамит" загуби катастрофално с 0:3 от Македония в Скопие, а арменците не успяха да победят скромния тим на Люксембург на неутрален терен във френския град Валанс.

Фаворитът в групата Италия се спаси от загуба с гол на Марио Верати в последната минута и завърши 1:1 с Холандия в Амстердам. Най-разтревожени би трябвало да сме от успеха на Чехия с 2:0 като гост на Турция, както и от нулевото равенство на следващия ни съперник Малта с коравия тим на Северна Ирландия в Ла Валета.

Водещи

Най-четени