Националите завършват 2012-а сред 50 най-добри в света 19.12 | 12:46

България бележи спад с 10 места в ранглистата на ФИФА за декември

От Мариян Найденов

Българският национален отбор по футбол ще завърши 2012-а година сред най-добрите 50 в световната ранглиста на ФИФА. Това стана ясно, след като днес световната централа публикува месечната си класация за декември, в която възпитаниците на Любослав Пенев отбелязват спад с 10 места до 50-та позиция.

Това се дължи основно на загубата с 1:0 в контролата с Украйна, играна в София, като това бе и единственият мач на националите ни в разглеждания период. Преди това "лъвовете" направиха сериозен скок в ранглистата, след като записаха четири мача без загуба в световните квалификации, което ги изкачи до 40-а позиция през ноември.

От съперниците ни в квалификациите за Мондиал 2014 най-предно класиран е отборът на Италия, който през декември се изкачва с една позиция напред до 4-тото място. Дания губи една позиция и вече се намира под номер 23 в света, докато Чехия се смъква с четири места до номер 29. Армения се изкачва със седем места до 75-тото, а най-назад е аутсайдерът Малта, който също бележи прогрес - с три позиции до номер 146.

В топ 10 има няколко промени, но те не касаят първата тройка, както и изпадане или влизане на нови отбори. Световният и европейски шампион за пети път в историята си ще завърши годината като номер 1, което автоматично му печели приза "отбор на годината на ФИФА", на второ място е Германия, а тройката допълва Аржентина.

Италия е четвърта, Колумбия се изкачва с три позиции до петото място, Англия запазва шестата си позиция, на седмо място е Португалия, която пък се смъква с 3 позиции, а топ 10 допълват Холандия (-1), Русия (0) и Хърватия (0). Петкратният световен шампион Бразилия пък бележат нов спад, този път с 5 места и заема незавидното за традициите на отбора 18-о място.

Първата ранглиста на ФИФА за новата 2013 година ще бъде публикувана на 17 януари.

Водещи

Най-четени