ПСЖ победи, но и остави вратичка на Челси в Шампионска лига 16.02 | 23:41

Първият осминафинален двубой от най-силния клубен турнир завърши 2:1

От Даниел Любомиров

Френският хегемон Пари Сен Жермен напълно надигра позаспалия английски гранд Челси, но спечели само с 2:1 домакинството си на стадион "Парк де Пренс" в Париж в първи мач от осминафиналите в Шампионска лига и трети пореден дуел между двата тима в турнира.

По същото време с гол в 91-ата минута на Жонас Бенфика надви Зенит с 1:0 в другия играл се във вторник вечер двубой от тази фаза на най-силния турнир.

Видео и подробности от дербито в Шампионска лига между ПСЖ и Челси вижте в Sporta.bg

Златан Ибрахимович откри резултата на "Парк де Пренс" с мощен шут от пряк свободен удар на метър от дъгата на наказателното поле. Топката рикошира в крака на Джон-Оби Микел и подлъга Тибо Куртоа, за да се оплете в мрежата му - 1:0. 

Ибрахимович постоянно е критикуван, че (преди двубоя с Челси) има само седем попадения в 36 мача от елиминациите на Шампионска лига, и то на фона на още 38 в 79 срещи от груповата фаза. 

Шведският майстор обаче вече има седем попадения и две асистенции в последните си 11 изяви в игра с екипа на ПСЖ, като отбеляза за първи път в 4-тото си изправяне срещу Челси (той се бе разписвал само срещу Арсенал от всички английски отбори, с които е играл).

Виновникът за попадението на Ибрахимович - Джон-Оби Микел - се реваншира на съотборниците си с точен изстрел почти от упор в 46-ата минута на първата част, за да възстанови изненадващо равенството. Той получи кълбото след центриране от корнер и се възползва от разконцентрираните бранители на ПСЖ - 1:1.

Джон-Оби Микел има само два гола в кариерата си в Шампионска лига, като предишният му е срещу Спортинг (Лисабон) през 2014 година.

В 78-ата минута появилият се малко по-рано като резерва Единсон Кавани с технично изпълнение от малък ъгъл се възползва от чудесен извеждащ пас на Анхел ди Мария и заслужено възстанови аванса на ПСЖ - 2:1.

 ПСЖ има основания да съжалява, че не натрупа по-сериозен аванс преди реванша на стадион "Стамфорд Бридж", макар през първото полувреме Диего Коста да уцели гредата, а в началото на втората част да пропусна сам срещу вратаря – и при двете положения стражът на домакините се намеси ключово.

Още повече важни спасявания имаше Тибо Куртоа, който бе основната причина тимът му да получи само две попадения във френската столица.  

ПСЖ е първият отбор, който побеждава Челси на Гуус Хидинк, след като в английската Висша лига от 19 декември насам холандският специалист е записал 11 поредни мача без поражение.

Водещи