Порто-Спортинг Брага е финалът на турнира Лига Европа 05.05 | 23:55

Порто отстрани Виляреал, докато Брага изненада друг португалски тим- Бенфика

От iNews.bg

Отборите на Порто и Спортинг (Брага) ще играят във финала на турнира за Лига Европа. "Драконите" от Порто загубиха при гостуването си на Виляреал с 2:3, но с общ резултат 7:4 в своя полза от двете срещи те ще имат възможността да спорят за отличието във втората по сила клубна надпревара в Европа. Отборът на Брага пък написа нова светла страница в своята история. Тимът успя да се класира за финала на надпреварата след като победи Бенфика с 1:0 у дома. След загуба с 1:2 в първата среща, тимът на Брага се класира за финала заради гола, отбелязан на чужд терен.

Срещата в Испания започна на много високи обороти от страна на тима на Виляреал. Момчетата на Хуан Карлос Гаридо започнаха да търсят гола от самото начало заради силно негативния резултат от първата среща. Така се стигна до 17-ата минута на срещата, когато Виляреал поведе в резултата. Рубен бе изведен перфектно зад защитата на гостите от Порто, като при паса остана съмнение за засада. Такава обаче не бе маркирана и деветката на домакините пусна топка успоредно на голлинията топката към Кани, който я прати зад Елтон за 1:0. След попадението гостите започнаха да поглеждат към вратата на Виляреал. Те правеха това най-често след контраатаки, в основата на които стояха Радамал Фалкао и Хълк. Последният успя да изравни резултата в 37-ата минута на мача. Негов шут от далечно разстояние рикошира в тялото на Мусакио от тима на домакините и влетя в мрежата на Диего Лопес, слагайки до голяма степен край на надеждите на испанците за някакво чудо на стадион "Ел Мадригал".

Втората част започна с нов гол и той отново бе за Порто. В 47-ата минута след отлично двойно подаване Гуарин се откъсна по лявото крило на атаката на португалците. Само секунда по-късно той пусна пас към Фалкао, който тичаше в средата, и за деветката на Порто остана да прати топката за втори път зад Диего Лопес, давайки аванс на шампионите на Португалия. След втория гол в своя полза, тимът на Порто поуспокои събитията. Инициативата отново бе на страната на Виляреал, които обаче все по-рядко стигаха до чисти голови положения. Така се стигна до 74-ата минута, когато шут на Кани срещна страничната греда на Елтон. Последва корнер пред вратата на гостите, при който топката бе центрирана към далечната греда, където Жоан Капдевила едва не скъса мрежата, правейки резултата 2:2. Шест минути по-късно Виляреал отново поведе в резултата. Отаменди събори в наказателното поле Марко Рубен и съдията посочи бялата точка, а Джузепе Роси реализира отсъдената дузпа за 3:2 в полза на испанците. За повече обаче домакините нямаха сили, а и време.

В Брага, домакините започнаха уверено срещата със силна игра в средата на терена, а първото голово положение пред вратата на гостите от Бенфика бе превърнато в гол. Топката бе избита от краката на Мейонг в корнер от страна на Луизао. При последвалото центриране обаче Кустодио с глава наказа разконцентрираната отбрана на гостите, давайки аванс на Брага и изравнявайки общия резултат. Така при 2:2 домакините имаха предимство от попадението си като гости на "Ещадио Луж" в Лисабон.

Попадението активизира гостите, които започнаха да гледат по-сериозно към вратата на Артур. Най-доброто положение за Бенфика дойде в 41-ата минута, когато изстрел на Хавиер Савиола срещна страничната греда на тима на Брага.

Първото по-чисто положение през второто полувреме дойде едва в 71-ата минута. Тогава Фабио Коентрао бе изведен добре срещу Артур, но вратарят на домакините предвидливо излезе и изби топката от краката на съперника. 5 минути преди последния съдийски сигнал пък домакините можеха да отбележат и втори гол, но опасен изстрел на Уго Виана бе избит с мъка от стража на Бенфика Роберто. При последвалия корнер тимът на Брага отново бе близо до гола, но Роберто отново се намеси добре след шут на голмайстора Кустодио.

Така двата тима ще излязат един срещу друг в спор за отличието на 18-и май в Дъблин.

Водещи

Най-четени