Порто и Брага ще покоряват втория по големина европейски връх 18.05 | 12:27

Двата португалски тима излизат в исторически финал тази вечер в Лига Европа

От Краси Киров

Тази вечер е финалът в Лига Европа между португалските отбори Порто и Спортинг Брага. Двубоят е от 21:45 часа на "Aвива Стейдиъм".

Двата тима направиха чудесно представяне в Европа този сезон. Отборът на Порто е големият фаворит в този двубой "Драконите" са безапелационни в първенството на Португалия като имат само три равни мача в цели 30 кръга и не познават вкуса на загубата. Отборът на Брага пък финишира на 4-то място в шампионата след като записа 46 точки от 13 победи и 7 равенства.

Освен това Порто има голова разлика в Лига Сагреш - 73:16, а в Лига Европа - 43:16. "Драконите" бяха в група заедно с българския ЦСКА. Срещу тима на Бешикташ пък Порто записа единствения си равен в Европа. "Драконите" допуснаха и две загуби, но те бяха в срещите-реванш срещу Севиля и Виляреал, където Порто имаше преднина от първите двубои.

Отборът на Брага пък започна вихрено сезона след като преодоля трудните квалификации на Шампионската лига за "нешампиони". Португалският тим се справи първо със Селтик, а след това надигра в две срещи отбора на Севиля за да стигне до групите в ШЛ. Там Брага се падна в група с Арсенал, Шахтьор Донецк и Партизан. Португалците завоюваха трето място и така получиха право да продължат в елиминациите на Лига Европа.

В Лига Европа Брага си спечели прозвището "убиецът на гиганти" след като отстрани последователно Ливърпул, Динамо Киев и Бенфика.

Интересното е, че Брага показва много стабилна игра в защита в Лига Европа като тима е допуснал само 4 гола в последните 8 мача, за разлика от Порто, който е вадил топката от мрежата си цели 10 пъти в елиминациите на Лига Европа.

Големият фаворит е Порто, който се е устремил към требъл като след 4 дена тима ще играе финал за Купата на португалия срещу Витория Гимараеш. Но във един финал да си фаворит не означава нищо, както сподели и самия наставник на Брага - Домингош Пасиенсия. Той е бил в тима на Порто през далечната 1987 година, когато Порто печели за първи път КЕШ след като побеждава на финала Байерн Мюнхен. "Тогава всички считаха Байерн за фаворит, за това не се притеснявам, че сега всички мислят Порто за голям фаворит," споделя треньора.

Много интересен сблъсък се очертава на треньорските скамейки. Андре Вияш Бояш прави страхотен сезон, а е само на 32 години. Той може да стане най-младият треньор триумфирал в турнир на УЕФА. Всички го считат за наследник на Жозе Моуриньо. Домингош Пасиенсия пък е част от отбора на Порто в началото на 90-те години като си партнира в атака с българската легенда Емил Костадинов.

Вероятни състави:

ПОРТО: Елтон, Сапунару, Роландо, Майкон, Перейра, Гуарин, Фернандо, Моутиньо, Варела, Хълк, Фалкао

БРАГА: Артур, Мигел Гарсия, Алберто Родригес, Паулао, Силвио, Алан, Вандиньо, Кущодио, Уго Виана, Лима, Мейонг

Интересни факти преди двубоя:

 - Двата тима са се срещали досега 131 пъти като Порто има 92 победи срещу 17 на Брага и 22  равни двубоя.  

- Двата тима са се срещали два пъти на финали за Купата на Португалия, като и двата пъти Порто печели сътветно с 1:0 (1977) и с 3:1 (1998)

 - Порто има три последователни победи срещу Брага с голова разлика 9:3.

 - Двата португалски клуба са от градове, които са на разстояние 47 километра, което е рекорд за финал в турнир на УЕФА.

 - Фалкао вече подобри рекорда на Клинсман за най-много отбелязани голове в европейски клубен турнир - 16 от сеозн 1995/96. Колумбиецът обаче може да подобри това постижение 

 - Последната победа на Брага над Порто е от 19.09.2009

 - Двата отбора не са се срещали досега в евротурнирите. 

 - Треньорът на Брага Доминго Пасиенсия е голмайстор с екипа на Порто през сезон 1995/96 в португалското първенство.

Водещи

Най-четени